В обговоренні взяли участь  члени колегії та керівники  служб у справах дітей: Бондаренко Тетяна Вікторівна - заступник директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної державної адміністрації; Стоялова Олена Володимирівна- директор обласного центру соціальних служб; Поліщук Віталій Леонідович - начальник служби у справах дітей Тульчинської районної державної адміністрації; Миронишина Валентина Володимирівна- начальник служби у справах дітей Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району; Вертинський Олександр Анатолійович – начальник служби у справах дітей Іванівської сільської ради Хмільницького району.

 ДОВІДКА:Питання своєчасного виявлення дітей, які залишилися без батьківської опіки, надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, вирішення питання захисту особистих, майнових і житлових прав таких дітей, пріоритетності права дитини на сімейне виховання перебувають на постійному контролі підрозділів обласної державної адміністрації та структур дотичних до захисту прав дітей.

В регіоні функціонує 63 територіальні громади, в усіх територіальних громадах створено служби (відділи, сектори) у справах дітей (з них 57 – мають статус юридичної особи). Всього в області  за штатним розписом 196,25 штатних одиниць  працівників служб у справах дітей (фактично працює 168 осіб).

На особливому контролі обласної державної адміністрації знаходиться питання пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвитку сімейних форм виховання (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу).

Станом на 31 грудня 2021 року, в регіоні на первинних обліках служб у справах дітей перебувало 2263 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування. У регіоні 94,2 відсотка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплено сімейними формами виховання.

На сьогодні в області функціонує 65дитячих будинків сімейного типу та 120 прийомних сімей, в яких на вихованні перебуває 643 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

У 2021 році до сімейних форм виховання (прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу) влаштовано 58 дітей;  під опіку, піклування — 246. Громадянами України усиновлено 18 дітей, 6 дітей — іноземними громадянами, три подружні пари усиновили по дві дитини однією родинною групою.

За 12 місяців 2021 року статусу дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, набули 270 дітей.

Упродовж року в області створено 5 дитячих будинків сімейного типу та  4 прийомних сім’ї.

Службою у справах дітей облдержадміністрації вживаються заходи щодо зменшення чисельності дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатних закладах, а саме: популяризуються сімейні форми виховання; надається інформація про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, потенційним усиновителям, опікунам, прийомним батькам. В даний час в інтернатних закладах всіх форм підпорядкування виховується 86 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На обліках дітей, які можуть бути усиновленими, перебуває 562 дитини. З них 468 дітей вже влаштовані до сімейних форм виховання, 390 перебувають у родинних групах, 57 дітей з інвалідністю, 512 старші 6 років.

Станом на 31 грудня 2021 року на обліках усиновлених дітей, нагляд за умовами проживання та виховання яких здійснюють служби у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад, перебуває 681 дитина.

З метою профілактики соціального сирітства у 2021 році службами у справах дітей райдержадміністрацій, виконкомів міських рад міст обласного значення здійснювались заходи соціального захисту щодо 741 дитини, що перебуває у складних життєвих обставинах, із 281 сім'ї. Упродовж 2021 року взято на облік 349 дітей, знято з обліку 378 дітей, в тому числі, більш як 80 відсотків дітей - у зв’язку з усуненням умов та обставин, які стали підставою для взяття їх на облік

В рамках профілактики соціального сирітства службами у справах дітей області проводиться системна робота щодо захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та забезпечення їх житлом. За  інформацією районних державних адміністрацій та територіальних громад області, із загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку служб у справах дітей, мають житло на праві власності 9,2 відсотка, на праві користування ― 72,4 відсотка, не забезпечені житлом ― 18,4 відсотка.

З метою здійснення профілактичної роботи з дітьми, які мають девіації, схильні до проявів асоціальної поведінки, на базі Вінницького центру соціально-психологічної реабілітації з вересня 2020 року працює денне відділення для роботи з дітьми, які мають девіації, та їх батьками, діяльность якого здійснюється в таких напрямах: робота денного відділення та виїзної мобільної групи. За період роботи відділення надано 397 індивідуальних послуг.

У 2021 році продовжувалась робота денного відділення, де послуги отримало 78 дітей, з них 36 проживають в сім’ях у складних життєвих обставинах, 33 ― виховуються в дитячих будинках сімейного типу, 7 ― в прийомних сім’ях, 2 ― перебувають під опікою/піклуванням. Виїзною мобільною групою здійснено 15 виїздів у Вінницький, Жмеринський, Тульчинський, Хмельницький, Гайсинський райони.