У Центрах  проводиться робота щодо соціально-психологічної реабілітації дітей, надання їм відповідних послуг, вживаються заходи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейні форми виховання, здійснюється соціальна адаптація, соціально-психологічна реабілітація дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Протягом 11 місяців 2021 року в закладах перебувало 125 вихованців, з них ― 9 дітей з підстави жорстокого поводження або загрози його вчинення, зокрема, домашнього насильства.

На базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації з вересня 2020 року працює денне відділення для роботи з дітьми, які мають девіації, та їх батьками, діяльність якого здійснюється в таких напрямах: робота денного відділення та виїзної мобільної групи. За період роботи відділення надано 393 індивідуальні послуги.

Протягом поточного року такі послуги отримали 76 дітей, з них 35 проживають в сім’ях у складних життєвих обставинах, 33 ― виховуються в дитячих будинках сімейного типу, 6 ― в прийомних сім’ях, 2 ― перебувають під опікою/піклуванням. Виїзною мобільною групою здійснено 13 виїздів у Вінницький, Жмеринський, Тульчинський, Хмельницький райони. Проведено 137 онлайн-зустрічі та консультації з батьками дітей та особами, що їх замінюють, проводиться екстренне оперативне втручання у випадках кризових ситуацій.

Спеціалістами денного відділення Вінницького Центру проводилося консультування дітей та підлітків, складання індивідуальних планів роботи, розробка та впровадження програм, спрямованих на корекцію агресивної поведінки, застосування психодіагностичного інструментарію для встановлення актуальних проблем, консультування та надання рекомендацій батькам, опікунам, батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам.

За період роботи денного відділення надано психологічну підтримку 110 дітям та 102 батькам/законним представникам. Основні запити стосувались отримання інформації про надання послуги психолога, роботи з агресивною та девіантною поведінкою дітей, встановлення поточного психоемоційного стану дитини, надання рекомендацій щодо вікових особливостей розвитку, консультації щодо міжособистісних стосунків. Зокрема, з метою корекції проявів девіантної поведінки, корекції емоційного стану, загального покращення психологічного здоров’я дітей розроблено 24 індивідуальні програми для дітей, які отримували послуги у денному відділенні.

В цілому у Центрах відпрацьована система роботи щодо захисту прав дитини, скоординовані дії працівників Центрів та служб у справах дітей області дали можливість оперативно реагувати на виклики та забезпечувати необхідними послугами категорію дітей, які потребували надання термінової допомоги.

Разом з тим, є питання, які потребують розгляду та вирішення, у тому числі ефективна співпраця зі службами у справах дітей області, іншими структурами, які опікуються проблемами дитинства, на чому наголосила РУДЕНКО Таліна Леонтіївна ― завідувач сектору профілактики дитячої бездоглядності служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

Про співпрацю служби у справах дітей Вінницької районної державної адміністрації з обласними центрами соціально-психологічної реабілітації щодо надання дітям, які потрапили до складних життєвих обставин, комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги, йшлося у виступі БЕРЕГУЛЯК Алли Леонідівни  ― начальника служби у справах дітей Вінницької районної державної адміністрації.

Щодо організації спільної діяльності служби у справах дітей Тульчинської районної державної адміністрації з обласними центрами соціально-психологічної реабілітації щодо проведення психолого-педагогічної діагностування та корекції з урахуванням індивідуальних потреб кожної дитини та розроблення рекомендацій з питань соціально-психологічної адаптації дітей для батьків/законних представників дітей, зосередився у виступі ПОЛІЩУК Віталій Леонідович ― начальник служби у справах дітей Тульчинської районної державної адміністрації.

СТОЯЛОВА Олена Володимирівна ― директор Вінницького обласного центру соціальних служб звернула увагу учасників засідання на важливості надання якісних соціальних послуг у територіальних громадах області, супроводу сімей з дітьми, які цього потребують.

Заступник начальника відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти управління освіти та науки Департаменту гуманітарної політики обласної державної адміністрації, ЛІСОГУРСЬКА Тетяна Іванівна, повідомила про виклики, які постають із поверненням дітей із закладів освіти до сімей, батьки яких перебувають у складних життєвих обставинах, про роботу з цією категорією дітей та сімей у територіальних громадах, де вони проживають.

Підвела підсумки колегії заступник начальника відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей обласної державної адміністрації, заступник голови колегії, ЙОСИПЧУК Оксана Леонідівна, яка наголосила на важливості координації роботи для забезпечення ефективного захисту прав та інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштування їх у сімейні форми виховання, налагодженню цієї роботи за місцем проживання дітей та ролі служб у справах дітей у цій діяльності.