Утворення служб у справах дітей

З метою реалізації державної політики з питання захисту прав дітей в області у територіальних громадах сворено:

-18 міських служб у справах дітей (далі - ССД), в яких за штатним розписом 78 штатних одиниць, фактично працює 72 особи;

- 21 селищних служб у справах дітей, в яких за штатним розписом 56,5 штатних одиниць, фактично працює 40 осіб;

- 23 сільських служб у справах дітей, в яких за штатом 59,5 штатних одиниць, фактично працює 49 осіб.

Забезпечення права дитини на сімейне виховання

Станом на 01 червня 2021 року, в області на первинних обліках служб у справах дітей районних державних адміністрацій та міських рад міст обласного значення знаходиться 2266 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 1584 дитини перебуває під опікою, піклуванням громадян, 532 – в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 104 – в інтернатних закладах всіх форм підпорядкування, 16 – навчаються в вищих навчальних закладах, професійно-технічних училищах різних рівнів акредитації, 30 – в тимчасових формах влаштування (17 - в сім’ях родичів, знайомих, 10 - центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, 1 – лікувальний заклад, інше -2).

В регіоні функціонує 61 дитячий будинок сімейного типу та 128 прийомних сімей, в яких виховується 659 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

З початку року в області під опіку, піклування громадян влаштовано 67 дітей, до альтернативних форм сімейного виховання - 6 дітей та 8 дітей усиновлені.

Загалом, станом на 01 червня 2021 року, в області 93,4 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплено сімейними формами виховання (98,8% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з особами з їх числа).

Всього в регіоні проживає 729 усиновлених дітей.

За 5 місяців 2021 року статусу дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, набули 99 дітей, з них: 54 влаштовані під опіку, піклування, 6 – в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, 19 - тимчасово в сім’ї родичів, знайомих, 9 дітей набули статусу перебуваючи в закладах інституційного догляду, 1 – навчається в професійно-технічному училищі, 6 - перебувають в центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, 1 – вже досягнула повноліття, 3 – інше.

Запобігання та протидія жорстокому поводженню з дітьми, у тому числі домашньому насильству

Структурами, дотичними до питань захисту прав дитини здійснюється взаємоінформування, вживаються заходи раннього виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах надання їм допомоги.

На обліку служб перебуває 756 дітей, що опинились у складних життєвих обставинах:

  • 694 дитини перебуває на обліку у зв’язку із чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини;
  • 18 дітей – у зв’язку із загрозою життю і здоров’ю дитини.

Вживаються заходи соціального захисту 44 дітей, які перебувають на обліку служб у справах дітей з підстави жорстокого поводження з ними.

Цьогоріч прийнято рішення органів опіки та піклування щодо відібрання 9 дітей у батьків та осіб, що їх замінюють, у зв’язку із загрозою їх життю і здоров’ю.

Протягом І кварталу 2021 року службами взято на облік 226 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, знято з обліку 40 дітей у зв’язку із усуненням умов та обставин, які стали підставою для взяття їх на такий облік.

Робота щодо профілактики правопорушень здійснюється в рамках проведення профілактичних заходів «Діти вулиці», «Вокзал», «Неблагополучна сім’я» тощо.

Упродовж І кварталу 2021 року організовано та проведено за участі представників територіальних підрозділів Національної поліції у Вінницькій області, органів місцевого самоврядування, інших структур, дотичних до питань сфери захисту прав дитини, 246 профілактичних заходи «Діти вулиці», «Розважальні заклади», «Неблагополучна сім’я», під час яких було виявлено 66 дітей, 5 дітей виявлено повторно. Із загальної кількості виявлених дітей 4 вживали спиртні напої. Під час проведення рейдів виявлено 3 порушення правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, обстежено 415 сімей, попереджено 135 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 24 батьків.

В області працюють комунальні заклади Вінницький та Жмеринський обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей (далі ― Центри), де проходять реабілітацію діти, які залишились без батьківського піклування, перебувають у складних життєвих обставинах, постраждали від жорстокого поводження з ними, зокрема домашнього насильства. Протягом поточного року у закладах перебувало 63 дитини, з яких 4 постраждали від жорстокого поводження з ними.