На сьогодні в області 97,8 відсотка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа охоплено сімейними формами виховання.

Функціонує 58 дитячих будинків сімейного типу та 132 прийомних сім’ї, в яких на вихованні перебуває 652 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, та особи з їх числа.

З початку 2020 року в області створено 5 прийомних сімей та 3 дитячих будинки сімейного типу. До сімейних форм виховання влаштовано:

 - в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу -  66 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

- під опіку, піклування влаштовано 148 дітей.

З початку 2020 року статусу дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування,  набуло 197 дітей. З них: 112 дітей влаштовані під опіку, піклування, 30 – на виховання та спільне проживання в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, 1 – усиновлена, 17 – перебувають тимчасово в сім’ях родичів, знайомих, 13 – в центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, 19- в закладах інституційного догляду та виховання дітей, 2 – перебуває в закладах охорони здоров’я, 1- навчається в вищому навчальному закладі, 2 – на сьогодні вже досягнули повноліття.

Станом на 30.10.2020 року в області усиновлено 24 дитини (16 – громадянами України, 8 — іноземними громадянами).

Як альтернатива інституційному догляду дитини у період подолання її батьками складних життєвих обставин або прийняття рішення щодо її подальшої долі в області функціонує 1 патронатна сім’я в Хмільницькому районі, в якій на даний час перебуває 1 дитина (за час існування в сім’ї перебувало 7 дітей, в тому числі 2 родинні групи: з них 3 – повернуто в біологічну сім’ю, 2 – влаштовані під опіку, 1 дитина усиновлена)

Службами у справах дітей реалізуються заходи щодо захисту житлових, майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості 2310 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення, 1916 (82,94 відсотка) дітей мають житло: на праві власності ― 226 дітей (9,78 відсотка), на праві користування ― 1690 (73,16 відсотка); не забезпечені житлом ― 394 (17,06 відсотка).

Одним із основних завдань у формуванні стратегії розвитку області є забезпечення захисту прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема, забезпечення права дитини на виховання в сімейному оточенні.