Доповідала Тетяна Дорош, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації. Співдоповідачі - відповідальні працівники служби у справах дітей облдержадміністрації за напрямками роботи.

В обговоренні питання взяли участь:

 - голова Вінницького підрозділу «Всеукраїнської асоціації батьків» Сергій Новицький;

- прийомний батько м.Вінниця Веніамін Плиснюк;

- батько-вихователь дитячого будинку сімейного типу Володимир Білозор, Шаргородський район, с.Руданське;

- патронатний вихователь Раїса Мазур, Хмільницький район, с.Педоси;

-начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Людмила Кузнєцова.

- директор комунального закладу «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Олександр Кузь.

Станом на 01січня 2020 року на первинних обліках служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення перебуває 2324 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них: 1633 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування перебувають під опікою, піклуванням громадян, 545 – в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 103 – в інтернатних закладах всіх форм підпорядкування, 21 – навчаються в вищих навчальних закладах, професійно-технічних училищах різних рівнів акредитації, 23 – в тимчасових формах влаштування (11 - в сім’ях родичів, знайомих, 9 - центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, 3 - інше, тощо).

Станом на 01.01.2020 року в області 93,7 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплено сімейними формами виховання.

За оперативною інформацією в області станом на 01.01.2020 року функціонує 57 дитячих будинків сімейного типу та 134 прийомних сімей, в яких на вихованні перебуває 634 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Упродовж 2019 року в області створено 7 прийомних сімей, 2 дитячих будинки сімейного типу. У 2019 році до сімейних форм виховання (дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї) влаштовано 74 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, з них 60 – віком від 6 до 18 років.

Службою у справах дітей облдержадміністрації вживаються заходи щодо зменшення чисельності дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатних закладах, а саме: популяризуються сімейні форми виховання; надається інформація про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, потенційним усиновителям, опікунам, прийомним батькам. Станом на 01.01.2020 року в інтернатних закладах всіх форм підпорядкування виховувалися 103 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

В області проводиться системна робота щодо захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа,  забезпечення житлом даної категорії.

Службами у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення ведеться облік нерухомого майна дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. За оперативними даними із загальної кількості 2327 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення, 1998 дитини мають житло на праві власності та на праві користування (86%); не забезпечені житлом – 329 (14%). За оперативними даними виконавчих комітетів міських, селищних та сільських рад на квартирному обліку перебуває 270 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 526 осіб з їх числа віком 18-23 роки.

З метою захисту житлових та майнових прав дітей службою у справах дітей облдержадміністрації розроблено заходи щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в районах та містах області реалізуються відповідні програми. Здійснюється щомісячний моніторинг забезпечення житлом вищезазначеної категорії дітей.

Зокрема, у Чечельницькому районі для особи з числа дітей-сиріт за кошти районного бюджету придбано житловий будинок вартістю 100 тис. гривень. В Літинському районі придбано житловий будинок для особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на який з місцевого бюджету виділено 90 тис. гривень.

Протягом поточного року завдяки проведенню службами у справах дітей області відповідної координаційної роботи 4 дитини-сироти, дитини, позбавлені батьківського піклування, отримали житло, а саме: у Жмеринському районі 1 дитина-сирота набула права власності на житловий будинок, який придбано за рахунок коштів батьків-вихователів та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, з обліку служби у справах дітей Жмеринської райдержадміністрації, яка виховується в дитячому будинку сімейного типу в Іллінецькому районі, отримала ½ частину будинку за рахунок коштів, заощаджених батьками-вихователями, 2 дітям зазначеної категорії, які виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників м. Жмеринка та Чернівецького району, оформлено спадщину, 2 дітям придбано житло за рахунок коштів опікунів/піклувальників у Погребищенському районі.

Крім того, в області здійснюється забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа за рахунок субвенції, обсяг якої у 2019 році для Вінницької області складає 37,642 млн. гривень.

 

Пріоритетними напрямами діяльності служби у справах дітей Вінницької обласної державної адміністрації на 2020 рік визначено:

  1. Профілактика соціального сирітства в умовах децентралізації та деінституціалізації.
  2. Реалізація права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні.
  3. Захист житлових і майнових прав дітей.
  4. Ефективна діяльність закладів – Вінницького і Жмеринського обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.