В області з метою реалізації вимог постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 268 (із змінами) проводиться координаційна робота щодо надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок  воєнних дій та збройних конфліктів та порядку його оформлення.

Службами у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення надаються роз’яснення батькам, іншим законним представникам щодо підстав для встановлення вищезазначеного статусу, порядку звернення та його оформлення.

На обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, виконкомів міських рад міст обласного значення за оперативними даними перебуває 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які переміщені із зони проведення Операції Об’єднаних сил та тимчасово окупованої території. Зазначені діти виховуються в 4 прийомних сім’ях та 9 сім’ях опікунів.

Окрім того, проводиться роз’яснювальна робота щодо надання статусу 99 дітям із сімей, в яких один з батьків загинув з числа осіб, які брали участь в АТО/Операції Об’єднаних сил.

Службою у справах дітей облдержадміністрації здійснюється щомісячний моніторинг проведеної в районах та містах області роботи щодо виявлення зазначеної категорії дітей та надання їм відповідного статусу.

За оперативними даними служб у справах дітей області станом на 01.05.2019 стосовно 106 дітей/осіб розглянуто заяви щодо надання статусу. Прийнято відповідні розпорядження голів райдержадміністрацій та рішення міських голів міст обласного значення: 101 дитині/особі надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.