Діти-жебраки на вулицях наших міст. Ця картина не залишає байдужим, мабуть, нікого. Рука мимоволі тягнеться до гаманця аби подарувати їм кілька гривень. Хоча, цього робити не варто, кажуть захисники прав дітей. Потрібно одразу повідомити поліцію про такий випадок. Бо зазвичай, ці маленькі прохачі є рабами  дорослих циніків, які в такий спосіб збагачуються.

В контексті цієї інсталяції ми розглядаємо не лише таку форму експлуатації дітей, як жебракування. За нею стоять й інші ганебні її види. Це і використання дитячої праці в найгірших її формах, залучення неповнолітніх до певної роботи у нічних клубах, використання дітей на польових роботах в спекотних, несприятливих умовах, залучення дітей до роботи, коли ви ще за законом не мають права офіційно працювати (до 15 років), – розповіла Тетяна Дорош, начальник Служби у справах дітей Вінницької ОДА.

У Вінниці інсталяція «Небезпеку видно не одразу» триватиме до 4 червня. У ці дні біля чорного куба стоятиме синій намет, у якому працюватимуть волонтери обласної правозахисної організації «Джерело надії». Вони інформуватимуть вінничан про проблему дитячого жебратцтва, проводитимуть профілактичну роботу.

Акція «Небезпеку видно не одразу» у Вінниці проводиться з ініціативи Міжнародної організації з міграції (МОМ) – Агентства ООН з питань міграції, Міністерства соціальної політики України, за сприяння Вінницької облдержадміністрації. Допомогу у створенні інсталяції, також надало Міністерство міжнародних справ Канади, агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Акція є частиною інформаційної кампанії МОМ з протидії торгівлі людьми «Небезпеку видно не одразу»