Також обговорювали  результати підготовчої роботи, проведеної службою у справах дітей облдержадміністрації щодо визначення напрямів та об’єктів використання субвенції з державного бюджету у 2018 році.

    Відповідно до Закону України від 07.12.2017 № 2246-VIII «Про державний бюджет України на 2018 рік» передбачено видатки в загальному обсязі 517 726, 7 гривень субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа.

    Згідно з річним розписом асигнувань державного бюджету України на 2018 рік на Вінницьку область передбачено субвенцію у сумі 17 360 500 гривень на зазначені цілі.

    В зв’язку зі змінами, які внесено постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 року № 300 до постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року № 877, якою керувались у 2017 році при розподілі субвенції, визначено Порядок та умови надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа.

    Мінсоцполітики України, як головним розпорядником коштів, пріоритетними напрямами використання субвенції визначено придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, а саме: малих групових будинків, дитячих будинків сімейного типу з метою влаштування до них максимальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також забезпечення соціальним та власним житлом дітей-сиріт, та осіб з їх числа.

    За оперативними даними райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення не забезпечені власним житлом та перебувають на квартирному обліку 95 дітей-сиріт та 214 осіб з їх числа. В інтернатних закладах області перебуває 128 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

   Результатом прийняття рішення обласною комісією має бути захист інтересів та забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб з їх числа, а також влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейні форми виховання, проведення роботи щодо визначення потреб територіальних громад в створенні дитячих будинків сімейного типу, виведення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, із закладів інституційного догляду.

   Станом на 22.05.2018 заплановано придбання 3 будинків для функціонування дитячих будинків сімейного типу в м. Вінниці, Вінницькому, Погребищенському районах.

   Придбання соціального житла для дітей-сиріт та осіб з їх числа попередньо заплановано у Вінницькій, Могилів-Подільській міських радах та Барському, Погребищенському та Тростянецькому районах.

   На даний час для подальшого прийняття рішень вивчаються пропозиції районних державних адміністрацій, виконкомів міських рад міст обласного значення, виконкомів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.