РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

21 лютого 2022 року

Вінниця

     № 75

 

Про проведення консультацій з громадськістю

структурними підрозділами обласної державної

адміністрації, районними державними адміністраціями

та сприяння проведенню громадської експертизи

діяльності обласної державної адміністрації

 

 

Відповідно до Указу Президента України від 27 вересня 2021 року № 487/2021 «Про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки», постанов Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», від 05 листопада 2008 року № 976 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади», з метою налагодження ефективного діалогу та партнерських відносин органів публічної влади з інститутами громадянського суспільства та забезпечення координації діяльності структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій під час планування, організації та проведення консультацій з громадськістю, сприяння проведенню громадської експертизи їх діяльності:

1. Затвердити план заходів з проведення консультацій з громадськістю структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями та сприяння проведенню громадської експертизи діяльності обласної державної адміністрації (далі – план заходів), що додається.

2. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації забезпечити координацію діяльності структурних підрозділів обласної державної адміністрації під час планування, організації та проведення консультацій з громадськістю, сприяти проведенню громадської експертизи їх діяльності, взаємодії з громадською радою при обласній державній адміністрації.

3. Районним державним адміністраціям, структурним підрозділам обласної державної адміністрації забезпечити виконання плану заходів, про що інформувати Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації до 20 грудня щорічно для подальшого узагальнення та інформування обласної державної адміністрації до 10 січня щорічно.

4. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 07 квітня 2017 року № 249 «Про проведення консультацій з громадськістю структурними підрозділами облдержадміністрації, райдержадміністраціями та сприяння проведення громадської експертизи діяльності облдержадміністрації».

5. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника Голови обласної державної адміністрації Наталю Заболотну.

 

 

Голова обласної державної

адміністрації                                                                             

Сергій БОРЗОВ

 

 ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження Голови

обласної державної адміністрації

21 лютого 2022 року № 75

 

План заходів

з проведення консультацій з громадськістю структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями та сприяння проведенню громадської експертизи діяльності обласної державної адміністрації

 

  1. Визначити працівника структурного підрозділу, відповідального за організацію та проведення консультацій з громадськістю.

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації.

 

До 25 лютого 2022 року.

 

  1. Залучати до роботи комісій, оргкомітетів, інших консультативно-дорадчих органів при обласній державній адміністрації та її структурних підрозділах, районних державних адміністраціях представників інститутів громадянського суспільства, громадської ради при обласній державній адміністрації.

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації.

 

Постійно.

 

  1. Забезпечити:

 

        1) постійну співпрацю з інститутами громадянського суспільства під час виконання функціональних повноважень відповідно до чинного законодавства.

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації.

 

Постійно;

 

2) системну роботу з проведення консультацій з громадськістю з питань формування і реалізації державної та регіональної політики, зокрема оприлюднення проєктів нормативно-правових актів, рішень, залучення громадськості та інститутів громадянського суспільства до їх обговорення, збір пропозицій та зауважень, їх врахування під час прийняття рішення, підготовку звіту за результатами публічного громадського обговорення та його оприлюднення на офіційних вебсайтах органів виконавчої влади.

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації.

 

Постійно;

 

3) усебічне вивчення та підтримку суспільно значущих громадських ініціатив, участь у проведенні заходів, спрямованих на розвиток громадянського суспільства, партнерських відносин між органами виконавчої влади та інститутами громадянського суспільства, поглиблення співпраці з громадською радою при обласній державній адміністрації, районних державних адміністраціях відповідно до компетенції.

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації.

 

Постійно;

 

4) висвітлення на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій інформації про діяльність відповідних громадських рад у розділі «Громадянське суспільство».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації.

 

Постійно;

 

5) підготовку за результатами громадського обговорення, враховуючи пропозиції громадської ради при обласній державній адміністрації та інститутів громадянського суспільства, проєкту орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю на рік.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

 

Щорічно до 20 грудня;

 

6) підготовку щомісячних планів проведення консультацій з громадськістю з питань, не включених до орієнтовного плану, та їх оприлюднення на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

 

До 20 числа місяця, що передує звітному;

 

7) оприлюднення інформаційних повідомлень про початок публічного громадського обговорення та його результати на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації у рубриці «Консультації з громадськістю».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

 

Постійно;

 

8) наповнення рубрики «Консультації з громадськістю» офіційного вебсайту обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій.

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації,

районні державні адміністрації.

 

Постійно.

 

  1. Надавати управлінню цифрової трансформації апарату обласної державної адміністрації для розміщення на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації у розділі «Громадянське суспільство»:

 

1) проєкти нормативно-правових актів, що винесені на публічне громадське обговорення та мають важливе суспільне значення, стосуються конституційних прав, свобод, інтересів і обов’язків громадян, або, якими передбачається надання пільг чи встановлення обмежень для суб’єктів господарювання та інститутів громадянського суспільства, здійснення повноважень місцевого самоврядування, делегованих органам виконавчої влади відповідними радами; проєкти регуляторних актів, проєкти регіональних програм економічного, соціального і культурного розвитку, рішення стосовно стану їх виконання.

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації.

 

Постійно;

 

2) інформацію, оприлюднення якої передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 05 листопада 2008 року № 976 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади».

 

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації.

 

У міру надходження;

 

3) запити щодо проведення громадської експертизи діяльності обласної державної адміністрації та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації у день їх надходження для подальшої координації проведення громадської експертизи.

 

Управління діловодства та контролю апарату обласної державної адміністрації.

 

У міру надходження.

 

  1. Готувати щорічні плани консультацій з громадськістю, щоквартальні звіти про виконання цих планів та оприлюднювати їх на офіційних вебсайтах районних державних адміністрацій у рубриці «Консультації з громадськістю».

 

Районні державні адміністрації.

 

Постійно.

 

  1. Передбачати у навчальних програмах підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування тематичні заняття із організації консультацій з громадськістю з питань формування і реалізації державної та регіональної політики, проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, антикорупційної експертизи проєктів нормативно-правових актів.

 

Вінницький регіональний центр підвищення кваліфікації.

 

                                                           Щорічно.

 

Директор Департаменту інформаційної

діяльності та комунікацій з громадськістю

обласної державної адміністрації                                     

Світлана ВАСИЛЮК