ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

від 02 жовтня 2017 року                                                    № 685

 

 

Про відзначення на Вінниччині Дня Українського козацтва

 

Відповідно до Указу Президента України від 07 серпня 1999 року № 966/99 «Про День Українського козацтва», рішення 4 сесії обласної Ради 7 скликання від 11 лютого 2016 року № 63 «Про відзнаки обласного рівня», з метою збереження героїчної та духовної спадщини Українського козацтва, виховання у громадян почуття патріотизму та поваги до історичного минулого українського народу, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення:

 1. Затвердити заходи з підготовки і відзначення на Вінниччині Дня Українського козацтва (далі – Заходи), що додаються.

 2. Нагородити Почесною грамотою облдержадміністрації та обласної Ради активістів козацького руху за відродження духовної спадщини Українського козацтва з виплатою грошової винагороди згідно з додатком.

 3. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (Василюк С.М.) профінансувати видатки, пов’язані з виплатою грошових винагород до Почесної грамоти облдержадміністрації та обласної Ради, і проведенням Заходів за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на інші видатки, згідно з кошторисом.

 4. Управлінню культури і мистецтв облдержадміністрації (Городинський С.С.) здійснити фінансування видатків з проведення Заходів коштом, передбаченим в обласному бюджеті на інші культурно-освітні заклади та заходи, згідно з кошторисом.

 5. Райдержадміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення, структурним підрозділам облдержадміністрації забезпечити виконання Заходів, про що інформувати Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації до 20 жовтня 2017 року для узагальнення та подальшого інформування облдержадміністрації до 27 жовтня 2017 року.

 6. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації Крученюка О.В.

 

 

Голова обласної державної

            адміністрації                                                                        

В. КОРОВІЙ

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

облдержадміністрації

02  жовтня 2017 року № 685

 

З А Х О Д И

з підготовки і відзначення на Вінниччині

Дня Українського козацтва

 1. Затвердити відповідні плани заходів з підготовки і відзначення на Вінниччині Дня Українського козацтва та проведення у населених пунктах області урочистих та меморіальних заходів.

 

Райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 

13-14 жовтня 2017 року

 2. Забезпечити:

1) покладання вінків, гірлянд та квітів до пам’ятників, пам’ятних місць, поховань, пов’язаних з національно-визвольними змаганнями українського народу за участю керівництва області та міста, активістів козацьких громадських організацій Вінниччини.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 

13-14 жовтня 2017 року

 

2) проведення тематичних уроків в загальноосвітніх навчальних закладах області на тему: «Вінниччина – край козацької слави», «Полковник Іван Богун – військово-політичний діяч України», «Богунова звитяга міста над Бугом».

Департамент освіти і науки облдержадміністрації,

райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 

Жовтень 2017 року

 

3) засідання «круглого столу» на тему: «Розвиток українського козацтва як вагома складова виконання Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки» на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва за участю науковців, представників громадських організацій Вінниччини, козацьких товариств, студентів та учнів.

 

Департаменти облдержадміністрації:

освіти і науки, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

12 жовтня 2017 року

 

4) проведення спортивних змагань «Козацькі забави», «Бойовий гопак», «Триглав» у м. Вінниця та районах області.

 

Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації,

райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 

Жовтень 2017 року

 

5) проведення презентацій книжкових виставок, відкритих переглядів літератури, бібліографічних оглядів, культурно-просвітницьких заходів з козацької тематики.

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації,

райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 

Жовтень 2017 року

 

6) висвітлення теми боротьби за незалежність України, представлення творів місцевих майстрів, що засобами мистецтва уславлюють захисників української землі у рамках експонування 69-ї виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Вінниччини.

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласний Центр народної творчості, обласний краєзнавчий музей

 

Жовтень 2017 року

 

7) персональної виставки «А ми тую козацькую славу збережемо!», присвяченої пам'яті художника Василя Шпака.

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласний Центр народної творчості

 

12-22 жовтня 2017 року

 

8) обласного конкурсу козацьких гуртів у рамках обласного мистецького проекту «Ми славу козацьку несем у віки!» з нагоди відзначення 365 років Батозької битви.

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласний Центр народної творчості,

 

Листопад 2017 року

 

9) проведення презентації книжкової виставки «Лицар козацької нації» до 345-річчя від дня народження Пилипа Орлика (1672-1742), гетьмана України.

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласна універсальна наукова бібліотека ім. К.А. Тімірязєва

 

11 жовтня 2017 року

 

10) проведення загальнобібліотечної акції «Козацькому роду – нема переводу» – безкоштовне оформлення та видача квартального читацького квитка для чоловіків.

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласна універсальна наукова бібліотека

ім. К.А. Тімірязєва

 

13 жовтня 2017 року

 

11) проведення бібліотечних виставок: «Українське козацтво у ствердженні української держави», «Козацтво в українській історії, культурі та національній самосвідомості», «Захисники через роки, через віки», «Пісенне диво України – козацькі пісні», «А ми тую козацькую славу збережемо!»

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласна універсальна наукова бібліотека

ім. К.А. Тімірязєва

Жовтень 2017 року

 

12) проведення кінопоказу документального фільму «Ще як були ми козаками»; художніх фільмів: «Поки є час», «Козаки йдуть», «Тримайтеся козаче», «Чорна долина».

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласне комунальне підприємство «Вінницякіно»

 

Жовтень 2017 року

 

13) проведення екскурсій до місць пам'яті, пов’язані із козацькою звитягою українського народу, тематичних занять, відкритих виховних годин, уроків історії: «Козацька слава оживе», «Козацькому роду нема переводу», «Свято козацької пісні», «Всі ми діти козацького краю».

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, Вінницьке училище культури і мистецтв ім. М. Леонтовича, Тульчинське училище культури

 

Жовтень 2017 року

 

14) проведення концертних програм «Гомін сивих козацьких дібров», «Козацька слава» в рамках Дитячого мистецького лекторію та культурно-мистецького проекту «Майстри сцени – сільській та учнівській молоді».

 

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, обласна філармонія

 

Жовтень 2017 року

 

15) упорядкування пам’ятників, пам’ятних знаків та місць, пов’язаних з національно-визвольними змаганнями українського народу різних часів.

 

Департамент житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації,

райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 Жовтень 2017 року

 16) проведення поминальних панахид та заупокійних богослужінь у храмах, біля пам’ятників та могил українських борців за незалежність України.

 Управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації,

райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 13-14 жовтня 2017 року

 17) поповнення фондів бібліотек області новими виданнями, які висвітлюють історичні події доби козаччини та національно-визвольних змагань українського народу різних часів, видатних постатей та відобразити їх в електронному каталозі; представлення інформації на офіційному веб-сайті Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва.

 Управління культури і мистецтв облдержадміністрації; райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення

 Постійно

 3. Організувати:

1) проведення тематичних екскурсій, лекцій, виїздів автомузею з пересувними виставками «Свідки козацької доблесті», «Лицарі козацької звитяги», «Уклін козацькій славі», «Героям слава» до навчальних закладів, військових частин, установ міста та області.

 Управління культури і мистецтв облдержадміністрації,

обласний краєзнавчий музей

 Жовтень 2017 року

 2) демонстрації тематичних теле- та радіопередач, публікації у місцевих засобах масової інформації матеріалів з висвітлення історії Українського козацтва та сучасного козацького руху на Вінниччині.

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації,

 Жовтень 2017 року

___________________

 

Додаток

до розпорядження голови облдержадміністрації

 02 жовтня 2017 року № 685

 

С П И С О К

нагороджених Почесною грамотою обласної державної адміністрації та обласної Ради з нагоди відзначення на Вінниччині Дня Українського козацтва з наданням грошової винагороди

 

БЕВЗЮК

Володимир Максимович

генерал Вінницького обласного товариства «Українського Реєстрового Козацтва»

 

ВОЛОВОДЮК

Володимир Володимирович

отаман Крайового товариства «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна»

 

ГАЛУШКА

Віктор Олександрович

гуртовий Вінницької обласної громадської організації «Вінницький кіш Українського козацтва»

 

ГЕРАСИМЧУК

Андрій Валентинович

полковник Вінницького обласного това-риства «Українського Реєстрового Козац-тва»

 

ГОДЗ

Сергій Петрович

козак Вінницького обласного товариства «Українського Реєстрового Козацтва»

 

КАРТАШОВ

Ігор Олександрович

майор Вінницького обласного товариства «Українського Реєстрового Козацтва»

 

ЛЮБУНЯ

Василь Володимирович

козак Крайового товариства «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна»

 

МАРАХОВСЬКИЙ

Іван Іванович

козак Крайового товариства «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна»

 

ПАШКЕВИЧ

Едуард Станіславович

старійшина, полковник Вінницької облас-ної громадської організації «Вінницький кіш Українського козацтва»

 

ПЕДОРЕНКО

Сергій Юрійович

хорунжий Вінницької обласної громадської організації «Вінницький кіш Українського козацтва»

 

РОГОЗЮК

Богдан Олександрович

козак Крайового товариства «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна»

 

СЛОБОДИСЬКА

Валентина Миколаївна

член координаційної ради Вінницького крайового козацького молодіжного об’єднання «Молода Подільська Січ»

 

ФРОСТАЛЬ

Євген Костянтинович

козак Вінницької обласної громадської організації «Вінницький кіш Українського козацтва»

 

ШПАК-МЕЛЬНИК

Валентина Харитонівна

голова координаційної ради Вінницького крайового козацького молодіжного об’єд-нання «Молода Подільська Січ»

 

 

  Керівник апарату

облдержадміністрації                                                                 

  В. БОЙКО