Хто має право на безкоштовний проїзд?

Учасники бойових дій на всі види міського пасажирського транспорту, автомобільний транспорт загального користування в сільській місцевості, міжміський залізничний, водний, повітряний або автомобільний транспорт (туди і назад 1 раз на 2 роки або туди і назад 1 раз/рік з 50% знижкою), автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Особи з інвалідністю на всі види міського пасажирського транспорту, автомобільний транспорт загального користування в сільській місцевості, міжміський залізничний, водний, повітряний або автомобільний транспорт (І і ІІ гр. – туди і назад 1 раз /рік, ІІІ гр. – туди і назад 1 раз/2роки або туди і назад 1 раз/рік з 50% знижкою), автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Супроводжуючий особи з інвалідністю І гр. на всі види міського пасажирського транспорту, міжміський залізничний, водний, повітряний або автомобільний транспорт (туди і назад 50% знижка 1 раз/рік з 1.10 по 15.05 - 50% знижки на необмежену кількість поїздок)

Які документи потрібні?

Посвідчення УБД або інваліда війни, талони на проїзд (видаються разом з посвідченням). Згідно рішень органів місцевого самоврядування в деяких місцях безкоштовний проїзд може надаватися на підставі довідки про участь в АТО. Інформацію можна отримати в місцевих адміністраціях.

Щодо електронного квитка

На даний момент над впровадженням електронного квитка працюють такі міста як Київ, Львів, Дніпро, Вінниця, Миколаїв та Ужгород. Порядок отримання електронного квитка визначається органами місцевого самоврядування.

Учасники бойових дій, особи з інвалідністю і супроводжуючий особи з інвалідністю 1 групи можуть отримати електронний квиток безкоштовно. Право на безкоштовний проїзд за ними зберігається. Для отримання детальної інформації потрібно звернутися в органи місцевого самоврядування.

Пільги на проїзд членів сімей загиблих

Лише батьки військовослужбовців, які загинули мають право на безкоштовний проїзд всіма видами транспорту та на 50% відсотків знижки при користуванні міжміськими видами транспорту.

Дружина, діти та інші члени сім’ї права на пільговий проїзд не мають, якщо інше не встановлено за рішенням органу місцевого самоврядування.

Що таке монетизація проїзду?

Це оплата пільги безкоштовного проїзду грошима. Кожна область вирішує сама чи використовувати монетизацію і суму відшкодування. Розмір щомісячної готівкової виплати затверджується обласною державною адміністрацією. Формула обрахунку – середня вартість проїзду у міському комунальному транспорті на 30 поїздок. УБД та особи з інвалідністю внаслідок війни отримують додатково 20% від суми компенсації. Орган місцевого самоврядування своїм рішенням може відшкодовувати вартість більше ніж 30 поїздок.

Отримати компенсацію можна через орган соціального захисту за місцем реєстрації особи. Якщо людина вже отримує пенсію чи соціальну виплату через орган соціального захисту, то кошти від монетизації проїзду автоматично будуть перераховані на її рахунок. Якщо не отримує жодних виплат – необхідно звернутися із заявою про отримання компенсації за проїзд до органу соціального захисту.

Готівкові виплати здійснюються щомісяця до 20 числа.

Мешканці областей, де не запроваджено монетизацію проїзду, можуть користуватися правом пільгового проїзду і в областях, де проїзд монетизовано. В такому разі необхідно буде придбати квиток, зазначити на ньому ПІБ водія чи іншої особи, що прийняла оплату; проставити підпис водія чи іншої особи, що прийняла оплату; штамп підприємства, що здійснює перевезення, а також зазначити дату поїздки, назву населеного пункту та звернутися до органу місцевого самоврядування за місцем проживання з заявою про відшкодування витрат на проїзд, до заяви додати квиток.

Які документи потрібні на різні види транспорту?

Міський пасажирський транспорт.  Безкоштовний проїзд надається на підставі посвідчення або електронного квитка. При вході в транспорт пред’явіть водію/контролеру посвідчення УБД / інваліда війни.

Транспортний збір. Особи, що користуються пільгами звертаються у квиткову касу автостанції для внесення відповідної позначки до касової відомості та отримання квитка на пільговий проїзд.

Міжміський та/або приміський транспорт. Особи, що користуються пільгами звертаються у квиткову касу автостанції для внесення відповідної позначки до касової відомості та отримання квитка на пільговий проїзд.

Залізничний, водний, повітряний або міжміський автомобільний транспорт. Квитки видаються в обмін на проїзні талони, які видаються разом з посвідченням УБД/інваліда війни відповідними органами.

Маршрутні таксі. Маршрутки надають право безкоштовного проїзду в разі наявності договору з органами місцевого самоврядування. В більшості випадків такі договори та домовленості є.

Обмежень щодо кількості пільгових місць в транспорті чи протягом одного маршруту законодавством немає.

Що робити якщо Вам відмовляють у пільговому проїзді?

1. Уточніть назву та контактні дані перевізника, ПІБ водія. Запишіть номер транспортного засобу, дату, час та маршрут, на якому була отримана відмова.

Увага! Інформація про перевізника, як правило, розміщена коло водія.

2. Якщо бажаєте продовжити проїзд, оплатіть його вартість.

3. Зателефонуйте перевізнику і спокійно поясніть ситуацію, яка виникла з водієм.

Корисна порада: в розмові зазначте, що плануєте звертатись до прокуратури та в Укртрансбезпеку.

4. Якщо в телефонному порядку ситуація не вирішиться, напишіть заяву у трьох примірниках: прокуратура, Укртрансбезпека, орган місцевого самоврядування, де здійснюється маршрут. До заяви обов'язково додайте копію посвідчення УБД і копію проїзного квитка, якщо довелось його купити.

У разі безпідставної відмови у безкоштовному проїзді потрібно написати скаргу до територіального органу Укртрансбезпеки, органів місцевого самоврядування.

Зразок скарги на перевізника до Укртрасбезпеки

Завантажити