Завдяки особистій ініціативі голови облдержадміністрації Валерій Коровій та домовленостям з Маршалком Сьвєнтокшиського воєводства Адамом Ярубасом традиційний відпочинок-оздоровлення діток відбувся вже вчетвертеВідпочинок 20 дітей загиблих учасників АТО віком від 10 до 16 років тривав 10 днів (з 20 по 29 липня). Поїздка організована спільно Департаментом соціальної та молодіжної політики ОДА з Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА. Всі витрати щодо перебування юних вінничан на себе взяла польська сторона, надання транспортних послуг в обох напрямках забезпечено коштом обласного бюджету. Участь взяли діти загиблих учасників АТО, які виявили бажання та мали відповідні документи, необхідні для поїздки за кордон, а також мали дозвіл на виїзд матері (опікуна).

Програма поїздки була дуже цікавою та насиченою.
Справжнє дійство відбулося у Королівському замку в Хенчінах, де діти відчули себе неначе в Середньовіччі. Далі відвідали Центр науки Леонардо да Вінчі і ознайомились з його винаходами та взяли участь у майстер-класі з виготовлення мила. На завершення дня діти відвідали 45 Міжнародний харцерський фестиваль культури шкільної молоді, який щороку проходить у м. Кельце.Також діти відвідали найголовніший і найстаріший музей міста Кельце Muzeum narodowe w Kielcach, якому вже близько ста років, де поринули у світ польських традицій, відвідавши народний музей в Палаці Краківських Єпископів, знайомилися з галереями польського живопису, історичних інтер’єрів «Дев’ять століть Кельца», західноєвропейського живопису 17-18 століть, польського живопису 17-20 століть, прикладного мистецтва, археології, нумізматики. У Музеї пам'ятної народності в Кельце Muzeum Pamięci Narodowe споглядали справжню історію творення Республіки Польща, Свєнтокшського воєводства. 
Діти полюбили прогулянки по місту Кельце, його затишні вулички, ошатні будиночки.
Справжнім відкриттям став науковий Центр Леонардо да Вінчі Centrum nauki Leonardo da Vinci, де на дітей чекало багато цікавого та незвичайного. Тут подивилися на досягнення сучасної науки, дізнатися багато нового та незвичайного про нашу планету і сучасне життя, а також взяти участь у експериментах та наукових забавах.
Особливою подією стало відвідування Музею Іграшок і Забави Muzeum Zabawek i Zabawy, який був створений в 1979 роц і у якому зібрано унікальну в світовому масштабі колекцію іграшок різних часів.Діти із великим задоволенням мандрували казковими галереями і розглядали іграшки, якими гралися діти з різних віків і епох.
Незабутні враження залишися після походу до Свєнтокшиського Народного Парку, одного із 5 заповідників, які є на території Кельце, що зберігає гірські соснові ліси і кам’янисті пустки. А те, якою різною є геологічна будова Свєнтокшиських гір, найкраще продемонстрував Музей Геологічних Зразків.
Традиційною і урочистою, але такою гостинною була зустріч дітей з Вінниччини з владою Свєнтокшиського воєводства - Маршалеком Адамом Ярубасом, який висловив свою радість і гостинність нашим дітям і побажав гарного відпочинку у Польщі, а також з президентом міста Кельце Войцехом Любавським.
Нагадаємо, що цього року Кельце та Вінниця святкують 60-річчя з часу підписання договору про співпрацю. За останні 15 років дружба двох міст переросла у побратимство між регіонами, центрами яких вони є Вінницькою областю. Наші регіони зберігають партнерські стосунки упродовж тривалого часу. Це той гарний приклад, коли міста-партнери не втрачають, а навпаки, зміцнюють відносини протягом шести десятиліть.
Однією із дуже захоплюючих стала подорож до міста Сандомир, який розташований на семи пагорбах. Тут відбулося знайомство з Сандомирським замком, який побудовано в XIV столітті на місці старого дерев'яного замку. 
Цікавою була і прогулянка набережною Вісли, Старим Містом, де діти глянули окрасу площі Ринок - Сандомирську ратушу, яка є однією з найкрасивіших ренесансних Ратуш в Польщі, Костел святого Якуба (Kosciol sw. Jakuba) - найстаріша святиня міста - побудований ще в 1226 році. 
Відвідали Катедра́льна бази́ліка Різдва Пресвято́ї Ді́ви Марі́ї, або Латинський собор (Bazylika katedralna Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Sandomierzu) - культова споруда, римо-католицька базиліка в місті Сандомирі. Головний храм Сандомирської дієцезії Римо-католицької Церкви в Польщі. А також Костел святого Якова і домініканський монастир у Сандомирі, які є найстарішими мурованими храмами у Польщі, його початки сягають XII століття. 
Поблукали біля Опатовської брами. В середні віки Сандомир був оточений мурами - в місті було чотири брами: Краківська, Люблінська, Опатовська і Завихостська. До наших днів збереглася тільки Опатовська брама. Брама Опатовська (Brama Opatowska) - збудована в XIV - XVI століттях. Це одна з найкраще збережених міських брам в Польщі. На вершечку брами, на висоті 30 метрів, розташований оглядовий майданчик з якого відкривається захоплюючий краєвид на місто та околиці. 
Крім того, дітей вразили й природні цінності міста. Це природний заповідник "Гори Піппреу", що є східним кінцем Свентокшиських гір та геологічним та природним заповідником, "Парк Пишцеле". 
Разом з тим, постійно для дітей проводились майстер-класи, спортивні розваги, пікніки, дискотеки, флеш-моби, квести тощо.
Все це в комплексі дало досягнути головної мети цієї поїздки – психологічного розвантаження дітей загиблих учасників бойових дій на Сході.
«Це була незабутня поїздка, мені так сподобалося…», - каже Андрій.
«Я вже другий раз відпочиваю тут, але цього року ще цікавіше. Багато нових розваг і сюрпризів», - розповідає Поліна.
«Мені запам’ятався Королівський замок. Ми переодягалися в старовинний одяг, могли відчути себе польськими панянками», - ділиться враженнями Іринка.
«А я згадую наші пікніки, де ми готували ковбаски, знайомились з новими друзями-однолітками. Тепер я маю нових друзів», - згадує Женя.