«Ідея організувати активний відпочинок виникла ще минулого року перед святкуванням Дня знань», - розказує директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна. Таку, на перший погляд, досить просту, але популярну форму відпочинку, що полягає в споживанні їжі на свіжому повітрі на розстеленому килимку підказали самі діти, з якими ми спілкуємося постійно. Діти отримали незабутні позитивні емоції від дійства, тому цьогоріч залюбки взяли участь в розважальній програмі пікніка в Сабарові.
Ранок, 29 травня розпочався для дітей учасників АТО із знайомства та захопливої подорожі по річці Південний Буг на катері. Прибувши до Сабарова, усі разом облаштовували місця для відпочинку (розстеляли каремати і килимки), для прийому їжі, для розваг.
Розділившись за інтересами, діти з хлопцями і волонтерами влаштували майстер-класи з приготування страв на природі. Вінницький обласний центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" організував для дітлахів справжні спортивні змагання та рухливі ігри. Діти пересувалися на ходулях, займалися скалолазанням, грали з м’ячем, перетягували канат тощо.
Після активних розваг дітей частували смачним пловом, смаженою картоплею, овочами, соком та іншими смаколиками, які для них готували наші хлопці-бійці.
Хорошою розвагою стало прибирання території після відпочинку, яке провели волонтери у формі гри під девізом «Ми відповідальні за чистоту довкілля». Діти подбали, щоб сміття не віднесло вітром, зібрали його, переконались, що багаття погашене, як слід.
Пікнік тривав до вечора, а по закінченню заходу катер відвіз дітей назад до м.Вінниця. Діти були дуже задоволені і щасливі.
Як зазначила Наталя Заболотна: «За результатами оцінки потреб сімей учасників АТО виявлено проблему відсутності сімейного психологічного розвантаження та встановлено, що психологічної підтримки потребують не тільки учасники АТО, а в більшій мірі члени їх сімей, особливо діти. З метою проведення сімейного дозвілля для учасників АТО та членів їх сімей Департаментом впроваджено власні інноваційні проекти. Серед низки таких на увагу заслуговують такі як оздоровлення вдів разом з дітьми дошкільного і шкільного віку в санаторії «Авангард», аналогів якого в Україні наразі не має, це вже традиційний для нашої області Літній наметовий табір сімейного розвитку для учасників АТО та їх сімей, а також різноманітні екскурсійні та оздоровчі поїздки для дітей учасників АТО як Україною, так і за її межами. У минулому році ініційовано та проведено більше 300 сучасних розважальних та розвиваючих заходів, в яких взяли участь майже 5 тисяч осіб, з яких понад 3,5 тисячі це діти. Ми не зупиняємось. Всі наші проекти ми реалізовуємо й у поточному році і відкриті до нових ініціатив».
Заходи для вказаної категорії громадян проводяться за ініціативи відділу допомоги учасників антитерористичної операції Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації з метою сімейного психологічного розвантаження та популяризації сімейного дозвілля серед учасників АТО, а також членів їх сімей, в рамках виконання Обласної комплексної цільової програми підтримки учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням 7 сесії обласної Ради 7 скликання від 30.06.2016 №123.