Сьогодні, 28 березня, в приміщенні облдержадміністрації відбулась зустріч керівництва області та міста з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Яном Пєкло.

У зустрічі взяли участь голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, заступник Вінницького міського голови Галина Якубович, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко та директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко.

До складу польської делегації також увійшли Генеральний Консул Республіки Польща у м. Вінниці Дамян Цярцінський та Віце-консул з політичних питань Генерального консульства Республіки Польща у м. Вінниці Агнєшка Гуральска.

На початку зустрічі голова Вінницької ОДА підкреслив важливість давніх і міцних стосунків між Україною та Польщею, зокрема,  між Вінницькою областю та Сьвєнтокшиським воєводством : «Цьогоріч нашим дружнім стосункам виповнюється 60 років, а дружба Вінниччини із Лодзинським воєводством триває вже десять років. Я глибоко переконаний, що такої  тісної  співпраці не має жоден регіон України»,- підкреслив очільник області.

В особі Надзвичайного і Повноважного Посла  Республіки Польща в Україні Валерій Коровій подякував народові Польщі за підтримку України на початку війни з Росією у 2014 році.

«Було дуже важливо, що в той надзвичайно складний час ви надали нам свою допомогу. Ми були вражені і зворушені, коли перед Новим роком разом з пакунками з міста Кельце, в яких були кровоспинні препарати для наших солдат, ми також побачили дитячі малюнки з привітаннями й побажаннями  та новорічні подарунки»,  – зазначив керівник ОДА.

Валерій Коровій щиро привітав новопризначеного Генерального Консула Республіки Польща у м. Вінниці Дамяна Цярцінського, підкресливши, що Генеральне Консульство РП у Вінниці є справжнім осередком нашої ефективної співпраці.

Посол Польщі Ян Пєкло у вступному слові зауважив, що з боку Польщі підтримка українського народу  як була, так і залишається.

Торкнувшись теми російської агресії дипломат заявив, що Польща не зійде зі шляху засудження Москви за анексію Криму та окупацію Донбасу, а також підтримуватиме прагнення України на шляху до вступу в ЄС та НАТО.

«Я у Вінниці вже бував раніше, але сьогодні вперше з офіційним візитом в якості Посла. Маю зазначити,що  для мене Вінниця є дуже символічним містом, враховуючи факт зустрічі тут маршалка  Пілсудського та Симона Петлюри і мені приємно, що тут є відповідний меморіал, біля якого можна покласти квіти».

Учасники зустрічі не оминули і складних моментів українсько-польських відносин: « Ми не можемо ідеалізувати все, що зараз відбувається між Україною та Польщею, але я впевнений, що культурний обмін, наші напрацювання на принципах «народної дипломатії»
 є взірцем міжнародших стосунків»
, – підкреслив Валерій Коровій.

Під час зустрічі очільник області поінформував дипломатів про загальні тенденції розвитку Вінниччини та основні досягнення у впровадженні реформ за останні  три роки.

Підсумовуючи почуте, Ян Пєкло зазначив : «У нас є розуміння того, що не така вже й проста справа реформувати країну у часи війни. І ми дуже горді й задоволені, що польський досвід децентралізації та самоврядування є таким корисним для українських партнерів. Ми активно беремо участь у реформі самоврядування в Україні, працюючи з  U-LEAD – ом. А результати цієї роботи ми обов'язково побачимо.  Можливо через 5 чи 10 років».

На завершення зустрічі, делегації обмінялись символічними подарунками. Насамкінець українсько-польська делегація поклала квіти до барельєфу Йозефу Пілсудському, що на вулиці  Соборній , та до пам’ятника Симону Петлюрі.