Сьогодні у  Вінниці, в приміщенні Інституту кормів та сільського господарства НААНУ зібрались керівники та спеціалісти сільськогосподарських підприємств області, керівники обласних установ та організацій,  представники банківських установ, постачальники товарно-матеріальних ресурсів, які зацікавлені в розвитку аграрного сектору  в регіоні.

З метою інформування та  координації дій усіх структур, дотичних до аграрного бізнесу, розширення обізнаності представників аграрної сфери з можливостями сьогодення: залучення матеріальних та фінансових ресурсів у співпраці з постачальниками таких ресурсів та послуг, налагодження комунікації з вітчизняною аграрною наукою та органами влади,  Департамент агропромислового  розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації, Агенція регіонального розвитку Вінницької області та Інститут кормів і сільського господарства НААНУ організували  інформаційно-практичний семінар «Доступні фінансові ресурси для представників аграрного бізнесу області».

В роботі семінару  взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Коровій. У вступному слові очільник області підкреслив  важливість аграрного бізнесу як «локомотива»  для розвитку економіки  Вінниччини  і  України в цілому. «Результати роботи аграріїв  дають поштовх подальшому розвитку супутніх галузей, нарощення експортного потенціалу та забезпечення продовольчим ресурсом населення»,- зазначив Валерій Коровій.

Голова ОДА наголосив, що регіон є лідером у виробництві такої стратегічної продукції як зерно, цукровий буряк, картопля, плодово-ягідні культури, м’ясо та молоко. У Вінницькій області виробляється 8,3% продукції сільського господарства України. Кожний четвертий кілограм цукру вироблено на Вінниччині.

«160 тис. тонн цукру з Вінниччини пішло на експорт. Серед країн, куди наша область експортує свою продукцію, перше місце посідає Індія, друге - Польща, третє -  Китай, а Російська Федерація вже  десь на двадцятому місці. Ще 5 років назад таке важко було навіть уявити»,- підкреслив Валерій Коровій.

За минулий рік експорт продукції АПК склав 994,6 млн. грн., ( 81,7% загального обсягу експортованих товарів з регіону). Найбільше експорт зріс по таких  товарних позиціях, як масло вершкове – на 85 %, зернові культури – на 27 %, олія соняшникова – на 24 %, м’ясо ВРХ – на 24 %, цукор та вироби з цукру – на 18 %. А це свідчить про зростання попиту на нашу аграрну продукцію та необхідність подальшого інтенсивного нарощування виробництва.

В ході  семінару його учасники заслухали інформацію про нові напрямки комунікації між владою та аграрним бізнесом,  про роль аграрної  науки у визначенні стратегічних напрямків  розвитку аграрного бізнесу,  а також обговорили перспективи цукрової галузі області, насіннєвих та садівничих підприємств Вінниччини.

Так, у своєму виступі-презентації директор Департаменту агропромислового  розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Ткачук торкнувся найважливіших питань підтримки аграрного сектору за ключовими напрямами, визначеними  програмами  Кабінету Міністрів України у рамках Державного бюджету на 2018 рік.

«Загальна сума підтримки складе 6,3 млрд. гривень. Зокрема, на розвиток тваринництва передбачається 4,0 млрд. грн., для підтримки фермерських господарств - 1,0 млрд. грн., на здешевлення сільськогосподарської техніки – 945,0 млн. грн., на розвиток садівництва та виноградарства – 300 млн. грн.

 Основні зусилля сконцентровано на галузях, які зможуть забезпечити довготривалий економічний ефект. Вагома підтримка галузі тваринництва передбачає збільшення поголів’я худоби, що дозволить утримувати ціни на внутрішньому ринку та створити нові робочі місця на селі», - зазначив Микола Ткачук.

Вже у 2018 році агровиробникам, які утримують молочних корів держава надасть дотацію у розмірі 1500 грн. за голову, а фізичним особам, які вирощують  молодняк ВРХ до 12 міс., компенсація на утримання   складатиме 2500 грн. за голову.

        

За словами посадовця, підтримкою діяльності фермерських господарств Уряд прагне затвердити статус фермера як основного гравця в українському АПК та наростити частку, що зараз генерується фермерськими господарствами. У Вінницькій області нараховується 1925 фермерських господарств, які мають в користуванні 260 тис. га сільськогосподарських угідь, або біля 20% наявних в сільськогосподарських підприємствах. Ними виробляється біля 13% продукції сільського господарства, тоді як частка сільськогосподарських підприємств в загальному виробництві складає понад 60% валової продукції сільського господарства.

Для підтримки такої діяльності в області продовжується реалізація Програми розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки.

За час дії програми пільгове кредитування отримали 44 суб’єкти господарювання, з них 25 фермерських господарств, 13 фізичних осіб-підприємців,   5 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та 1 переробне підприємство. Загальна сума кредитування –  7,3 млн. грн., які спрямовані на реконструкцію тваринницьких приміщень, розвиток інфраструктури зберігання с/г продукції, придбання обладнання для переробки с/г продукції.

В 2018 році на надання пільгових кредитів особистим селянським, фермерським  господарствам, кооперативам та іншим суб’єктам господарювання на селі з обласного бюджету виділено 1,5 млн. грн.

Іншим напрямком підтримки малих виробників є відшкодування вартості закупівлі доїльних установок та/або придбаного холодильного обладнання для зберігання молока.  Всього таку компенсацію отримали 835 фізичних осіб, які мають 3 і більше корів, сума відшкодування складає 2,8 млн. грн.

В поточному році на часткове відшкодування витрат за закуплену установку індивідуального доїння або холодильну установку для зберігання і охолодження молока передбачено 2,5 млн. грн.

Під час роботи семінару фахівці банківських установ області ознайомили присутніх  із фінансовими  інструментами  для успішного ведення сільськогосподарського бізнесу, такими як залучення кредитних ресурсів через систему аграрних розписок. Також сільгоспвиробникам було роз’яснено  механізм відшкодування коштів  за придбання сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.

Паралельно основному заходу  проводився тренінг  для бухгалтерів та інженерів  сільськогосподарських підприємств «Лізинг: особливості та переваги для клієнта».