Кабінет Міністрів України визначив базовим орієнтиром економічної політики зростання ВВП України на рівні 5-7%, а ключовими акцентами цього року – приватизацію нестратегічних державних активів і корпоратизацію стратегічно важливих держкомпаній. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з експертами-економістами. Як підкреслив Глава Уряду, подібні зустрічі невипадково стали традиційними. Саме під час таких дискусій можна визначити тактичні акценти розвитку держави та напрацювати стратегічні цілі роботи.

Темою нинішньої зустрічі став звіт роботи Уряду та плани на 2018 рік. «Ми подали звіт про роботу Уряду за 2017 рік. Це 192 сторінки, які відзначають наші досягнення та план дій та життя країни цього року, – сказав Володимир Гройсман. – Добре, що ми перейшли на нову систему роботи. Вона дає можливість визначати на чому потрібно зорієнтуватися, що потрібно більш прискіпливо вивчити... Нагадаю, для нас великий пріоритет – розвиток економіки. Зростання 5-7% є базовим, над цим будемо працювати».

Прем’єр-міністр наголосив, що основний масив рішень, спрямованих на розвиток економіки, сконцентрований в представленому Урядом та Парламентом пакеті з 33 законопроектів авторства Кабінету Міністрів та фракцій Верховної Ради. Документи проходять обговорення і чекають на ухвалення.

«Цього року ми також акцентуємо увагу на приватизації. Вважаємо, що дуже прогресивний закон вже ухвалено, тож займаємося процесами підготовки продажу (активів). Друга позиція – корпоратизація (державних компаній)».

У ході дискусії експерти запропонували додаткові напрямки роботи і детально акцентувати увагу Уряду на темі розвитку ринку цінних паперів, пришвидшення реформування освіти, передусім вищої, реформування медицини, передусім у сегменті закупівлі ліків, реформування видобувної промисловості, особливо вугільної. На думку експертів, на часі так само удосконалення системи державних фінансів, міжбюджетних відносин, подальша детінізація економіки та посилення децентралізації і вирішення проблем пасивності регіонів, яка призводить до гальмування утворення об’єднаних територіальних громад.

Глава Уряду, своєю чергою, висловив необхідність долучити до дискусії профільних міністрів і проводити подібні зустрічі на рівні фахівців та ключових виконавців рішень. «Поза нашими зустрічами мають прийматися рішення», - сказав Глава Уряду. Він озвучив доручення, за яким відтепер фахові експертні обговорення мають проводитися на галузевому рівні та на рівні міністерств. Окремо Прем’єр-міністр запропонував скласти план спільної роботи Уряду та експертного середовища, який дозволить не просто «зустрічатися та розходитися», а продукувати конкретні і дієві економічні ініціативи.