Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює удосконалення системи державних будівельних норм при будівництві доріг з огляду безпосередньо будівництва дорожнього полотна та дотримання правил безпеки. Про це Глава Уряду сказав під час спеціальної наради, присвяченої питанням дорожнього будівництва.

Прем’єр-міністр нагадав, що Уряд виділяє значний ресурс на будівництво доріг. Разом з тим ефективне використання коштів – це не тільки протяжність оновлених магістралей, а й їх безпека та дотримання вимог до якості полотна. Саме тому удосконалення нормативної бази, на основі якої формуються проекти дорожнього будівництва, - актуальне питання. Адже якість будівництва та безпека руху мають закладатися саме на етапі проектів.

Учасники наради відзначили, що такий підхід повністю корелюється із презентованою минулого року програмою "500-500-1000" – планом будівництва 500 кільцевих розв'язок, 500 острівців безпеки, 1000 наземних пішохідних переходів на дорогах Україні. Але проблема в тому, що сьогодні всі дозвільні процедури займають значний час і є громіздкими. Удосконалення та оптимізація процедурних рішень дозволить прискорити процес.

«Ми залучаємо мільярди на модернізацію доріг, але виникає питання про будівельні норми. Нам потрібно змінити будівельні норми – швидко. Потрібні нові проекти та будівельні рішення - задля ефективного використання коштів, - сказав Володимир Гройсман. - Потрібно дати меседж, як проектувати, якими мають бути правила руху, швидкість тощо».

За підсумками наради Глава Уряду запропонував вже до кінця лютого - початку березня «вийти на нові нормативні рішення в будівництві доріг» і внести коригування в існуючі будівельні проекти». Потрібно скоригувати всю проектну документацію. Це не проблема», - наголосив Глава Уряду.

Довідково

У січні поточного року Глава Уряду вийшов з ініціативою підвищення уваги до проблеми безпеки дорожнього руху і удосконалення норм будівництва доріг з метою перевірки якості будівництва та ефективного використання коштів. Володимир Гройсман запропонував не тільки проаналізувати нормативну базу з означених питань, а й створити Координаційну раду з питань безпеки дорожнього руху. «На мою пропозицію, створюємо координаційну раду з питань безпеки дорожнього руху, а також працюємо над необхідними нормативними рішеннями. Дороги України будуть якісними і безпечними", - відзначав Прем'єр-міністр.

Відеоhttps://youtu.be/a0mI9AESJsQ