Сьогодні, 7 лютого, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій разом з директором Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимиром Мережком з робочим візитом завітали до ДП «Електричні системи» - новоствореного українсько-американського підприємства з виробництва джгутів, кабелів та шнурів для автомобільного концерну Mersedes-Benz. В ході візиту посадовці оглянули виробничі приміщення підприємства та ознайомились з технологіями виробництва.

Коментуючи побачене, очільник області зазначив:

«Особисто для мене, надзвичайно важливе значення має те, що ми дотримуємось домовленостей та, зокрема, підписаного меморандуму з компанією Delphi та ДК «Укроборонпром». Принципово важливим є, зокрема, те, що на сьогоднішній день продовжується робота з набору персоналу, створення комфортних умов праці, розширення потужностей, що дасть можливість до кінця 2018 року створити ще до 1 тис. нових робочих місць на даному об’єкті. Існують, звичайно, окремі організаційні питання, які потребують вирішення. Вони пов’язані з тим, що об’єкт дуже швидко зростає, з певним технологічним процесом. Для прикладу, в силу певних обставин, підвезення того чи іншого матеріалу може затримуватись, це спричиняє тимчасовий простій виробничої лінії, що, відповідно, впливає на виплату заробітної плати працівникам. Наша принципова позиція як органу державної виконавчої влади полягає в тому,що ми продовжуємо в максимальній мірі підтримувати ДП «Електричні системи», сприяємо розвитку підприємства, допомагаємоу вирішенні проблем, пов’язаних зі створенням комфортних умов для переміщення персоналу, в тому числі в нічний час, що пов’язано зі змінним характером роботи».

Валерій Коровій зазначив, що  нині продовжуються переговори відносно підвищення заробітних плат: «Статистика говорить про те, що протягом 2017 року заробітна плата в м. Вінниці в гривневому еквіваленті зросла на 50%. При відносно стабільному курсу долара за нашим прогнозом, середньомісячна заробітна плата впродовж 2018 року зросте щонайменше на 40-50%. Ми надзвичайно зацікавлені у формуванні конкуренції на ринку праці. А, оскільки, найближчим часом на нього вийдуть кілька потужних гравців, які будуть лише посилювати конкуренцію, це створить передумови зростання ціни на робочу силу в регіоні. За нашим прогнозом цьогоріч в сфері промислової індустрії буде створено від 2 до 3 тисяч нових робочих місць».

Також Валерій Коровій анонсував зустріч за участю Вінницької облдержадміністрації, компанії Delphi та ДП «Електричні системи», де планується обговорення коригування стратегії розвитку підприємства найближчим часом.

«На сьогоднішній день заробітна плата робочих складає 6500 грн., за умови відсутності простою виробництва та сумлінного виконання працівником своїх обов’язків. Наразі, кількість працюючих складає 764 особи, але в лютому місяці ми плануємо залучити ще 200 осіб. Передбачається, що до кінця року загальна чисельність працівників складе дві з половиною тисячі. З 1 березня також очікується зростання заробітної плати ще на 18%. У звязку з ротацією нового обладнання, ми працюємо минаючи склади, одразу на експорт. Одна виробнича лінія працює у 3 зміни, інші - в одну зміну. Також ми залучаємо до роботи людей з вадами слуху. Для цього у нас працює перекладач, який допомагає в процесі навчання. До того ж, дві групи людей на разі проходить навчання в Румунії», - охарактеризував нинішню ситуацію на підприємстві його директор Олександр Тіщенко.

Директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко, в свою чергу, зазначив:

«Дане підприємство цікаве тим, що воно надзвичайно активно розвивається, оскільки взято досить високий старт. Підприємство, яке було створене з нуля, за півроку показує неабиякі темпи виробництва, а кількість замовлень від концерну Mercedes-Benz зростає. Крім того, створена досить потужна соціальна інфраструктура: сьогодні ми оглянули медичний пункт, кімнати для харчування та зони для відпочинку. Крім того, найближчим часом буде забезпечено підвіз працівників з сіл, що знаходяться поблизу Вінниці. Підприємство є соціальноорієнтованим, адже тут створюються комфортні умови для праці, а люди забезпечуються гідною заробітною платою».