У зустрічі також взяли участь Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш, Керівник програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот, представники Швейцарського бюро співробітництва в Україні, експерти Групи підтримки України з питань формування державної політики у сфері децентралізації і секторальних реформ Європейської Комісії, представники посольства Німеччини, проекту GIZ.

У ході зустрічі сторони обговорили спільну заяву двосторонніх донорських агенцій та багатосторонніх організацій, що підтримують реформу децентралізації та місцевого самоврядування в Україні, та звернення Спеціального посланника з питань реформ в Україні Г.Мільбрадта щодо просування реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування в Україні, питання подальшого розвитку реформи децентралізації в Україні, реалізації заходів, спрямованих на її прискорення, в тому числі конкретних кроків у сфері законодавчої діяльності.

Так, Г.Мільбрадт наголосив на необхідності прийняття проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» №6466, який спрощує процес об’єднання територіальних громад, однак не був прийнятий Верховною Радою України і повернутий до Комітету для підготовки на повторне друге читання. Пояснюючи ситуацію, С.Власенко зазначив, що затримки у проходженні цього питання на рівні Комітету не буде і документ розглядатиметься вже на найближчому його засіданні. Водночас, ще одним проблемним питанням залишається прийняття нової редакції Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», яке зупинилося на етапі розгляду пропозицій Президента України до прийнятого Верховною Радою України в цілому відповідного Закону. Наразі тривають консультації всіх заінтересованих сторін і наприкінці лютого Комітет може обговорити прийнятні для більшості варіанти пропозицій, що дозволить отримати результативне голосування у сесійній залі.

Під час зустрічі також були порушені питання доцільності існування районів у нинішньому вигляді, коли на їх території об’єднані територіальні громади і так надають мешканцям всі необхідні адміністративні послуги та вирішують питання місцевого значення.

Представники донорської спільноти цікавилися позицією щодо законопроекту стосовно передачі земель органам місцевого самоврядування поза межами населених пунктів, запровадженням державного контролю за діяльністю та актами органів місцевого самоврядування тощо.

Голова Комітету погодився з актуальністю проблеми контролю держави за вирішенням питань місцевого значення, однак зауважив, що це не просте та делікатне завдання і Комітет готовий започаткувати дискусію навколо нього.

С.Власенко також висловив свою позицію щодо ідеї розпорядження землями органів місцевого самоврядування через державний земельний кадастр, підкресливши, що це несе великі корупційні ризики і що всі земельні питання мають регулюватися законом. Він додав, що перепоною на цьому об’єктивно виступають багато технічних питань, зокрема, недостатня визначеність з межами адміністративно-територіальних одиниць.

Голова Комітету поінформував учасників зустрічі про те, що спільну заяву двосторонніх донорських агенцій та багатосторонніх організацій, які підтримують реформу децентралізації та місцевого самоврядування в Україні, та звернення Спеціального посланника з питань реформ в Україні Г.Мільбрадта щодо просування реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування в Україні буде розглянуто на засіданні Комітету 28 лютого цього року.

С.Власенко запевнив представників донорської спільноти у готовності Комітету долучитись до всіх ініціатив донорів та висловив сподівання на продовження конструктивного діалогу між парламентом України та міжнародним співтовариством.