Учасники заходу, який відбувся 31 січня, розглянули основні висновки та рекомендації міжнародних організацій зі звільнення політичних в’язнів, військовополонених, заручників. В дискусії взяли участь представники правозахисних організацій, Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ, Уповноваженого ВРУ з прав людини, родичи політв’язнів та військовополонених, а також нещодавно звільнені особи.

Ганна Гопко поінформувала присутніх про зусилля парламентської дипломатії, пріоритетність теми звільнення громадян України з окупованого Донбасу, Криму для депутатів, особливо членів парламентських делегацій в Раді Європи, ОБСЄ, НАТО; важливості співпраці з Канадою, яка головує у Великій Сімці, для того щоб гуманітарні питання - а саме захисту прав людей, звільнення політв’язнів, військовополонених, заручників стали пріоритетом на міжнародній арені.

“Усвідомлюючи, що кожен конфлікт - унікальний і в кожному проблема утримуваних осіб має свої особливості, ми все ж таки вирішили порівняти, які інструменти та стратегії використовувалися, щоб витягти з полону як військових, так і цивільних в інших конфліктах. Передусім, на пострадянському просторі, де Росія зберігає значний вплив. Окрім того, розглянули кілька справ політичних в’язнів, з’ясувавши, що і у випадках із війнами, і у випадку з авторитарними режимами, що утримують політичних в'язнів, набір факторів, що дозволяють витягати людей, - по суті, стандартний” - зазначила співавтор представленого звіту, координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко також відзначила важливість надання соціальної підтримки та допомоги родинам політв’язнів, які чекають на повернення своїх рідних, а також звільненим громадянам, які потребують реабілітації після незаконного утримання, зокрема, психологічної, соціальної, трудової.