23 січня 2018 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у складі української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи взяла участь у засіданні першої частини сесії ПАРЄ, під час якої було ухвалено резолюцію за результатами доповіді на тему:«Гуманітарні наслідки війни в Україні» .

Виступаючи в дебатах, представники української делегації поінформували європейських колег про загострення ситуації у Донецькій та Луганській областях, що склалась внаслідок збройної агресії Росії проти України. Було відзначено, що гуманітарна ситуація загострилась, зокрема через порушення Росією своїх зобов’язань у безпековому блоці Мінських домовленостей.

Окрім того, особливої уваги представники України надали проблемним питанням для нашої країни, а саме: гуманітарному розмінуванню, а також неконтрольованим ділянкам українсько-російського кордону, які систематично перетинає російський «гуманітарний конвой», поставляючи товари подвійного використання, включно з постачанням військової техніки для ведення бойових дій.

Українська делегація окремо нагадала, що 27 грудня 2017 року відбулось звільнення 74 українських заручників, а 18 січня 2018 року відбулась зустріч вже колишніх заручників у Києві із Послами країн Європи і G7.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова у своєму виступі зосередила увагу на кричущих порушеннях прав людини та блокуванні роботи міжнародних гуманітарних місій на тимчасово окупованих територіях України, зокрема вона відзначила неможливість місії МКЧХ та міжнародних правозахисних організацій поспілкуватися із заручниками чи напряму передати їм посилки від родичів. За словами Марії Іонової, заручники зазнавали систематичних тортур та катувань під час незаконного утримування в ОРДЛО. Зокрема, вона поінформувала, що на тимчасово окупованій території над українськими заручниками знущались, примушували до праці та систематично порушували їх права.

ПАРЄ підтримала поправку внесену українською делегацією щодо визначення Донбасу окупованою територією, а Росію – агресором. Литовський депутат Егідіус Варейкіс під час свого виступу відзначив широке коло проблемних питань щодо гуманітарної ситуації в Україні внаслідок збройної агресії Росії.

На засіданні було рішуче засуджено розпочату на окупованому Росією Кримському півострові політику дискримінації щодо кримських татар. Пан Варейкіс наголосив, що в міжнародному гуманітарному праві такі дії вважаються військовим злочином.

Представники України закликали міжнародне співтовариство використати усі важелі, аби припинити людські страждання та брутальні порушення прав людини на Донбасі, а також наголосили на неприпустимості відновлення прав делегації країни, яка несе відповідальність за порушення основних принципів Європейської конвенції з прав людини.