Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у понеділок взяв участь в урочистій церемонії відкриття Програми стажування в Апараті Верховної Ради України у 2018 році.

«У цей визначний для Української держави день - 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки, 60 юнаків та дівчат, які представляють практично усі регіони України, розпочинають стажування в Апараті Верховної Ради України з метою ознайомлення з особливостями функціонування державної служби в Апараті», - сказав Голова Парламенту.

А.Парубій нагадав, що Програма стажування в Апараті Верховної Ради України є продовженням парламентської традиції, започаткованої більш як двадцять років тому запідтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). За цей час її випускниками стали майже 1700 осіб. Наразі Програма реалізується Апаратом Парламенту та громадською організацією «Ліга інтернів» відповідно до Меморандуму про співпрацю за сприяння Програми USAID «РАДА», що виконується Фондом Східна Європа.

Голова Верховної Ради зазначив, що у 2018 році у секретаріатах комітетів та структурних підрозділах Апарату Верховної Ради України пройдуть стажування 60 молодих осіб. В тому числі, шість осіб стажуватимуться в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини, двоє - у Європейському інформаційно-дослідницькому центрі при Парламенті, по одній особі - в Інституті законодавства Верховної Ради України та Програмі USAID «РАДА».

Голова Верховної Ради України нагадав учасникам зустрічі про історичні уроки подій сторічної давнини. За його словами, «це були не просто події, а урок нам, сьогоднішнім, як діяти далі: тоді політична еліта, провідники, не втримали Українську державність через відсутність порозуміння в багатьох питаннях між ключовими діячами революції, через відсутність потужної, боєздатної армії та міжнародної підтримки».

У цьому контексті А.Парубій наголосив, що нині «ми не можемо допустити взаємопоборювання в державі, бо ворог сьогодні той самий, що і сто років тому - Російська імперія». «Тому вкрай важливо пам’ятати про необхідність мати потужну армію, яка здатна захистити Україну, і так само треба розуміти важливість серйозної міжнародної підтримки у боротьбі проти російської агресії», - сказав він.

Маючи такі уроки, на думку А.Парубія, «ми швидко мобілізувалися». Він наголосив, що «робота на передовій і робота у Верховній Раді України однаково важлива: багато викликів, які йдуть проти України, спрямовані не лише на те, щоб увійти в Україну, а й на те, аби розбалансувати її з середини, і часто такі удари спрямовані на Верховну Раду України».

Звертаючись до інтернів, А.Парубій підкреслив, що вони долучаються до важливої роботи державотворення, «бо усі зміни в державі проходять тут, жодна реформа в країні не відбувається без рішення Верховної Ради України». «Програма стажування є своєрідним елементом підготовки та добору талановитої молоді - кадрового резерву для подальшої роботи в Апараті. Колишні випускники Програми працюють майже в кожному структурному підрозділі Апарату, показують гарні знання при проведенні конкурсу на зайняття вакантних посад», - сказав Голова Парламенту

Протягом шести місяців інтерни братимуть участь у законопроектній роботі, здійснюватимуть аналітичні дослідження, допомагатимуть своєму структурному підрозділу в проведенні комітетських, парламентських слухань, круглих столів, фахових заходів тощо. Особливу увагу буде приділено навчанню учасників – вони прослухають низку лекцій про роботу Парламенту та взаємодію з іншими органами влади, особливості державної служби тощо. Розвитку лідерського потенціалу інтернів сприятимуть зустрічі з народними депутатами, політичними та громадськими діячами, науковцями.

А.Парубій подякував Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та Асоціації випускників за багаторічну фінансову підтримку Програми стажування.