Сьогодні, 16 січня, у конференц-залі обласної державної адміністрації відбулося засідання організаційного комітету з підготовки до відзначення на Вінниччині Дня Соборності України та 100-річчя бою під Крутами.

День Соборності — свято єдності України, яке після подій    2013-2015 років, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, анексії Криму та окупації декількох територій Донецької та Луганської областей на сході України «братнім російським народом» набрало нового звучання. 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 871/2014, який повернув колишню назву вищезазначеного свята.

На виконання цього Указу облдержадміністрацією підготовлено відповідний проект розпорядження голови облдержадміністрації «Про відзначення на Вінниччині Дня Соборності України та 100-річчя бою під Крутами», яким затверджено склад організаційного комітету з підготовки заходів, які відбудуться на території області з нагоди вищезазначеного свята.

«День Соборності України є першим у низці свят загальнонаціонального масштабу, які відзначатиме Україна у 2018 році (День Конституції України, День незалежності України тощо). Відзначення цих подій має на меті утвердити розуміння тривалого шляху боротьби за незалежність України, цінність для українців ідеї власної державності. Тому я закликаю підійти до організації святкування з усією відповідальністю, залучити кращий творчий та інтелектуальний потенціал з районів та міст Вінниччини», – зазначив головуючий оргкомітету, заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк зауважила: «У 2018 році виповнюється 100-річчя бою під Крутами, 100-річчя від ухвалення VІ Універсалу та 99 років з дня підписання Акта Злуки між Українською народною республікою та Західно-Українською народною республікою. Також 22 січня є днем пам’яті перших жертв під час Революції Гідності: С.Нігояна, Ю.Вербицького та М.Жизневського».

Відзначення в області Дня Соборності України та 100-річчя бою під Крутами буде включати у себе низку різноманітних заходів, зокрема, виставка з нагоди 100-річчя проголошення незалежності України; засідання «круглого столу» на теми: «100-річчя проголошення УНР» та «Бій під Крутами: історія, символ, пам'ять»; тематичний (єдиний) урок в закладах освіти «На Аскольдовій могилі український цвіт»; флешмоб «Україна – це ми!»; квест – історична гра з нагоди 100-річчя Бою під Крутами серед учнів 9-11 класів; книжкові, художні та фотовистави, науково-практичні конференції; у навчальних закладах області відбудуться семінари, позакласні читання з історії України, тематичні уроки історії та української літератури, бесіди, години спілкування, виставки в шкільних бібліотеках. Також учні та курсанти закладів спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) профілю візьмуть участь у заходах в м. Київ та на залізничній станції «Крути».

У рамках урочистостей відбудеться делеговане покладання квітів до Меморіалу Слави,  пам’ятного знаку Небесної сотні та Героям АТО, меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, меморіальної дошки Дмитра Марковича, пам'ятника Симону Петлюрі, бюсту Михайла Грушевського, меморіальної дошки Начальній Команді Української Галицької Армії, меморіальної дошки сотника Армії УНР Семену Якерсону, пам’ятника Січовим стрільцям та воїнам ОУН-УПА.