Сьогодні, 13 січня, в рамках відзначення новорічно – різдвяних свят, за ініціативи та під патронатом голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, на території державного історико-культурного заповідника «Буша» відбулось відкриття мистецького проекту «Різдво в Буші».

На «свято коляди» на Ямпільщину завітали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник голови – директор Департаменту освіти та науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, голова обласної Ради Анатолій Олійник, представники духовенства, керівники структурних підрозділів ОДА, гості та жителі району та області.

Святкове дійство переповнювали різноголосі переспіви колядок, що лунали з усіх сторін у виконанні фольклорних співочих та обрядових гуртів районів, ОТГ, сіл та селищ Вінниччини.

Вітаючи усіх присутніх з новорічно-різдвяними святами очільник області Валерій Коровій зазначив: «Такий мистецький захід невипадково проводиться на цій святій землі заповідника «Буша». Адже тут неймовірна аура та українських дух. Атмосфера, що тут панує не залишає байдужим нікого, вона пронизує до самого серця. Зараз ми живемо у непростий, історичний час, але, попри все, ми рухаємося вперед. Збереження і утвердження наших українських обрядів та традицій невід’ємна складова розвитку та успіху нашої Вінниччини та України вцілому. Я переконаний, що цей фестиваль, який сьогодні ми з вами започаткували, стане традиційним на Вінниччині і щороку буде  відзначатись на цій багатій історичній землі ».

Щирі слова вітання від усього депутатського корпусу та себе особисто висловив голова обласної Ради Анатолій Олійник: «Бажаю щирої долі, Божої благодаті та миру на всій українській землі. Ми повинні робити усі для того, щоб відроджувати те, що в нас від дідів і прадідів і передавати нашим нащадкам. Ми повинні завжди пам’ятати, якого ми роду». 

На мистецькому проекті кожен район та ОТГ Вінниччини представив свою виставкову різдвяну світлицю з вертепом та виробами народних умільців з новорічно-різдвяним змістом. У кожній світлиці відвідувачів зустрічали господар і господиня в національних костюмах, які, під супровід народного співу та музики,  щедро пригощали кутею, народними стравами, напоями і різдвяною випічкою.

 Окрім того, усі бажаючі мали можливість відвідати «Містечко майстрів» - виставку-ярмарок виробів різних видів народного мистецтва народних умільців з Вінниччини.

Протягом усього свято безперервно лунали різдвяні віншування фольклорних, співочих та обрядових гуртів районів та об’єднаних територіальних громад краю.