Кабінет Міністрів України в рамках виконання завдань розвитку аграрного сектору удосконалює програми підтримки агросектору і розширює можливості агропідприємств, перш за все в частині доступу аграріїв до наявних фінансових ресурсів. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань розвитку агросектору.

Він підкреслив, що ключові напрямки роботи - підтримка тваринництва, передусім, створення нових комплексів та збільшення поголів’я, цільова підтримка фермерів, а також підтримка підприємств сільськогосподарського машинобудування з метою збереження та нарощування кількості робочих місць у цій сфері і забезпечення аграріїв якісною технікою вітчизняного виробництва.

«Найближчими тижнями маємо запустити в роботу програми підтримки – аби ми дійшли до кожного господарства в Україні і довели, як можна використовувати наявний ресурс», - сказав Глава Уряду.

В контексті розвитку тваринництва, учасники наради відзначили, що спектр інструментів підтримки доволі широкий: від безпосередньо бюджетної дотації на розвиток молодняка до запровадження ефективного кредитування створення нових тваринницьких комплексів з можливістю компенсації тіла кредиту і встановлення ефективної кредитної ставки. Умови застосування існуючих можливостей – гнучкі і залежатимуть від кон’юнктури ринку та запиту суспільства. Разом з тим, цільові регуляції, які дозволять зробити затребуваний фінансовий продукт, доступним і ефективним мають бути сформовані вже до кінця січня.

«Головне, аби в кінці 2018 року у нас були фонди і поголів’я, максимально збільшені, і насичений (власною якісною продукцією) ринок», - сказав Прем’єр-міністр.

В контексті підтримки фермерства, Глава Уряду звернув увагу на необхідність якнайшвидшого опрацювання механізмів запровадження ефективного кредитування, механізмів компенсації вартості техніки – за умов придбання техніки для конкретного господарства, а також підтримки кооперативів.

«Таким чином ми запустимо механізми реальної виробничої підтримки. Але одночасно ми передбачаємо відповідальність фермера за чесну реєстрацію землі й худоби, - сказав Володимир Гройсман. – Важливо не затягувати час. Всі постанови Уряду мають бути ухвалені до кінця січня. Ресурсів (підтримки) достатньо».

 Довідково 

Аграрний сектор України визначений одним з локомотивів вітчизняної економіки, а отже, питання ефективної державної підтримки агровиробництва є одним з пріоритетів бюджетного процесу. Причому увага зосереджується на підтримці малого та середнього підприємництва, яке здатне наповнити внутрішній ринок та підсилити експортні можливості крупних господарств. За офіційними даними, наразі в Україні працюють понад 79 тис. агропідприємств, з яких 29 - це великі холдинги, майже 8 тис. - малі та середні підприємства, а решта - мікрогосподарства, в тому числі невеликі сімейні ферми. Визначений в Державному бюджеті обсяг державної програми підтримки тваринництва цього року становить 4 млрд грн, обсяг підтримки фермерства – не менше 1 млрд грн. Так само близько 1 млрд грн буде направлено на програму компенсації вартості техніки українського виробництва.