Кабінет Міністрів України в рамках політики поліпшення ділового клімату в Україні оголосив 2018 рік роком ухвалення прогресивних регуляторних рішень, направлений на розвиток підприємництва. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Глава Уряду нагадав, що 2017 році Кабмін провів декілька тематичних засідань, присвячених виключно питанням прогресивної регуляції, під час яких скасував сотні застарілих та громіздких законодавчих норм, що служили здебільшого можливістю для корупції і бар’єром для розвитку ділового середовища.

Разом з тим спільно з діловими колами був розроблений проект закону «маски-шоу-стоп», який унеможливив свавілля силовиків та контролюючих органів під час перевірок та обшуків на підприємствах. Документ було схвалено Парламентом конституційною більшістю голосів – 312 голосів «за».

Так само в чіткій взаємодії з експертним середовищем було розроблено ще один принцип роботи держави і реального сектору. Йдеться про так звані чек-лісти перевірок, які міститимуть критерії оцінок роботи того чи іншого підприємства. За дорученням Глави Уряду кожне міністерство та контролююче відомство має вже до 1 квітня проаналізувати і скласти такі перевірочні лісти - за своїми напрямками.

«Я хочу змусити державних контролерів вести себе по-людськи з бізнесом. Який потрібен підхід держави – треба дивитися, чи усе нормально виконано: якість, безпека, сплата податків – от за цим треба дивитися... Це значно спростить ведення бізнесу, підвищить безпеку, якість самого контролю», – підкреслив Прем’єр-міністр. - Я казав: рекетирам від держави я не залишу місця для їхнього існування».

Довідково

У грудні Міністерство економічного розвитку й торгівлі України розробило Стратегію реформування системи державного нагляду, яка передбачає запровадження ризик-орієнтованого підходу до перевірок, переорієнтацію інспекційної системи на запобігання порушенням та підвищення відповідальності інспекторів.