27 грудня 2017 року відбулась знакова і пам’ятна подія - новостворений відділ «Цекинівка» Могилів-Подільського прикордонного загону розпочав свою роботу. Прикордонники прийняли під охорону понад два десятка кілометрів українсько-молдовського кордону, що проходить по водному рубежу Дністра.

Відділ прикордонної служби «Цекинівка» Могилів-Подільського загону, що віднині захищатиме південні рубежі Вінниччини та України, відкрито з метою ущільнення охорони державного кордону та з урахуванням змін в обстановці на Центральній ділянці українсько-молдовського рубежу. Підрозділ відповідає сучасним вимогам, а його інфраструктура та технічне забезпечення дозволяє якісно виконувати завдання з охорони державного кордону. В рамках фінансового забезпечення та власними силами прикордонники здійснили ремонт та оновлення будівель адміністративно-житлового і господарського призначення, проклали водопостачання та водовідведення, переобладнали мережу теплопостачання, а також відремонтували бокси для зберігання і обслуговування автомобільної техніки.

В урочистому відкритті нового підрозділу взяли  участь голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник начальника Південного регіонального управління Держприкордонслужби полковник Ігор Катюха, голова Ямпільської РДА Михайло Вдовцов, голова Ямпільської районної ради Сергій Гаджук, директор Департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський, інші офіційні особи та жителі місцевої територіальної громади.

- Товариші офіцери, прапорщики, сержанти, товариші прикордонники, дорогі діти! - звернувся до учасників урочистостей голова ОДА Валерій Коровій. -  Сьогодні, без сумніву, історичний день. Цих важких 4 роки, які переживає український народ, українська держава, по суті своїй, перевернули нашу уяву про дуже багато речей. Але, мабуть, основним є те, що ми, українці, зрозуміли, що ніхто, крім нас, не буде захищати нашу власну землю. Могилів-Подільський прикордонний загін - це бойовий загін, це ті хлопці, які одними з перших фактично протистояли військовій агресії, яка розпочалася зі Сходу України. І ті бойові втрати, і пам’ять про бойових побратимів, які віддали життя за свою Батьківщину, повинні кожного з нас спонукати до роздумів, що мені робити і яка моя роль і причетність до великих справ, які на сьогодні робляться в Україні. Ми можемо багато говорити про проблеми, яких у нас більш ніж достатньо. Але ми крок за кроком рухаємось вперед, ми сьогодні маємо чудову комунікацію всіх силових структур та відомств на території області - і керівництво військами Національної гвардії, і Міністерства оборони, і Служби безпеки України. Ми розробляємо комплекс заходів в напрямку територіальної оборони, які б гарантували безпеку наших громадян. Як голова обласної державної адміністрації хочу запевнити, що будемо і надалі максимально підтримувати все, що має відношення до забезпечення порядку, дотримання правопорядку на наших південних рубежах Вінницької області. І тому сьогоднішнє відкриття відділу - лише крок до впевненості у тому, що наші кордони захищені і ніхто не посягатиме на незалежність нашої держави.

Очільник ОДА висловив вдячність керівництву прикордонних військ за спільну системну роботу з укріплення бази Могилів-Подільського прикордонного загону. Відтак з нагоди урочистої події вручив окремим військовослужбовцям підрозділу Почесні грамоти облдержадміністрації та обласної Ради.

З вітальним словом звернувся до присутніх голова Ямпільської РДА Михайло Вдовцов.  «Ми маємо усі разом гарантувати спокій не лише у Ямпільському районі, а й в усій країні. Я радий, що сьогодні об’єднались усі гілки влади навколо розбудови Могилів-Подільського прикордонного загону, і що саме у Ямпільському районі відкривається уже третій відділ прикордонної служби. І знаю, що у 2018 році планується відкриття ще одного ВПС у с.Михайлівці. Хочу подякувати усім, хто доклав зусиль до відновлення і відкриття ВПС «Цекинівка». З Новим роком усіх і хай береже нас Бог! Слава Україні!»

Не приховувала своєї радості від того, що на території громади відкривається відділ прикордонної служби сільський голова с.Цекинівки Ірина Рачковська, тому що, на її думку, з появою в селі такої кількості молоді, яка обов’язково залишиться тут, створить сім’ї, народить дітей, а отже дасть нову кров Цекинівці, новий поштовх до розвитку і процвітання. «Так що ми вас уже любимо. Сподіваємось, що наші порожні будинки швиденько відремонтуються і заселяться гарними молодими сімями. Бажаємо, щоб наше село стало для вас рідним, а наша держава процвітала», - зазначила Ірина Рачковська і вручила прикордонникам символічні подарунки.

Заступник начальника Південного регіонального управління Держприкордонслужби полковник Ігор Катюха наголосив, що прикордонники мали велику підтримку з боку влади у підготовці до відкриття цього відділу. Тут створені всі умови для забезпечення безпеки на кордоні. Загалом майже 1 млн. гривень в межах субвенційних надходжень було надано для того, щоб привести до ладу приміщення, створити умови для зберігання техніки та несення служби. Посадовець щиро подякував присутнім керівникам області і району за підтримку, розуміння і допомогу. І висловив сподівання на подальшу співпрацю заради миру і спокою в регіоні.

Ігор Катюха вручив окремими військовослужбовцям Грамоти Південного регіонального управління Держприкордонслужби за зразкове виконання військового обов’язку, старанність, професіоналізм, вірність військовій присязі та за результатами оперативно-службової діяльності протягом 2017 року. Начальник Могилів-Подільського прикордонного загону Юрій Василик також нагородив грамотами ряд військовослужбовців за зразкове виконання військового та службового обов’язків. А Михайлу Вдовцову та Миколі Копачевському Юрій Василик вручив відзнаки Могилів-Подільського прикордонного загону за плідну співпрацю та державницький підхід до спільної справи сприяння в розв’язанні соціально-побутових проблем, підтримку і налагодження співпраці. Вітали присутніх із знаковою подією депутати обласної ради: цекинівчанин Василь Ліцький, який передав 5 тис. грн. на потреби відділу, та Микола Копачевський, який сказав, що створення належних умов для несення служби дуже важлива справа, і на це грошей не шкода. Це наша безпека і наш комфорт.

Начальник Могилів-Подільського Юрій Василик вручив символічний ключ від прикордонного пункту начальнику новоствореного ВПС Василю Чибижаку, а Ігор Катюха - ключі від автомобіля для службових потреб підрозділу.

Голова ОДА Валерій Коровій підкреслив, що з обласного бюджету в 2017 році було виділено 2,7 млн. грн. на облаштування кордону: 1,5 млн. грн. на автомобіль, ключі від якого передали прикордонникам і 1,2 млн. грн. виділили субвенції, з яких 500 тис. грн. на ВПС «Цекинівка»,  в т.ч. і 150 тис. грн. було надано з районного бюджету.

Валерій Коровій та Юрій Василик перерізали символічну червону стрічку на вході до приміщення відділу. Гості і всі бажаючі мали можливість оглянути відремонтовані будівлі, новостворені робочі місця для прикордонників та ознайомитися з сучасними технічними засобами, що використовуються в охороні кордону.

Відкриття прикордонного відділу подія особлива. Цей день, без сумніву, увійде в книгу історії Могилів-Подільського району назавжди.

Довідково:

Даний підрозділ створено на базі інспекторського поста «Цекинівка». Ще раніше, до 2003 року, тут функціонувала однойменна прикордонна застава. Персонал підрозділу охороняє водну ділянку державного кордону України з Республікою Молдова, протяжність якої понад 20 км. Охорона даної ділянки кордону вимагає від вартових рубежів постійної готовності та нестандартних підходів. Всього у підрозділі проходять службу понад 60 прикордонників. З них - троє військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції на сході України.

У складі відділу прикордонної служби – два пункти пропуску для річкового сполучення – місцевий та міждержавний, який перетинатимуть громадяни України, Молдови та Придністровя, котрі постійно проживають в адміністративних прикордонних районах, перетинаючи рубіж по спрощеному порядку за внутрішніми паспортами або паспортами для виїзду за кордон.