Сьогодні, 22 грудня, в приміщенні ОДА під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка, відбулась нарада  з питань реалізації розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 року № 1001 – р «Про добудову підвідних газопроводів».

В нараді взяли участь представники відповідних структурних підрозділів ОДА, райдержадміністрацій, організацій з будівництва газових мереж та газопостачання, голови сільських рад.

Розпочинаючи нараду, Андрій Гижко нагадав, що за відсутності державної субвенції на будівництво об’єктів газопостачання, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про добудову підвідних газопроводів» будівництво газопроводів високого та середнього тиску в області здійснювалося в основному за рахунок коштів НАК «Нафтогаз України». «Протягом 2009-2012 років НАК «Нафтогаз України було  здійснено фінансування добудови об’єктів газопостачання Вінницької області відповідно до договорів укладених замовниками  будівництва. Укладеними угодами одночасно передбачено вимоги щодо передачі введених в експлуатацію об’єктів до державної власності і повернення коштів Компанії за рахунок субвенцій з Державного бюджету»,- зазначив посадовець.

Впродовж 2009-2013 років в області було збудовано 23 об’єкти газопостачання. Згідно актів, газові мережі передані на баланс спецпідприємства з газопостачання та газифікації як державне майно, яке не увійшло до статутного фонду ПАТ «Вінницягаз», або знаходяться в зоні ліцензійної діяльності іншого ліцензіата. По цілому ряду договорів настали терміни повернення замовниками будівництва (сільськими радами) коштів, отриманих від Компанії на добудову об’єктів газопостачання населених пунктів.

Проте, замовники будівництва, посилаючись на відсутність в державному бюджеті відповідних компенсацій, свої зобов’язання в частині повернення коштів Компанії не виконують.

Отже, згідно порядку денного наради, про  врегулювання питання щодо умов та порядку відшкодування замовниками (сільськими радами, Департаментом будівництва) коштів НАК «Нафтогазу», спрямованих на завершення будівництва підвідних газопроводів до населених пунктів, інформував начальник юридичного відділу облдержадміністрації  Олександр Кобзар

 Він, зокрема, зазначив, що відповідно до угод, фінансування будівництва газопроводів здійснювалося на поворотній основі. Однак, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» з   2012 року внесено зміни до Господарського кодексу України та Закону України «Про трубопровідний транспорт» в частині виключення норм щодо відшкодування забудовнику чи інвестору витрат на будівництво мереж газопостачання. Він також повідомив, що обласна державна адміністрація неодноразово зверталася з проханням до центральних органів влади щодо виділення цільової субвенції з державного бюджету для повернення коштів НАК «Нафтогаз України» за збудовані газові мережі у Вінницькій області та  навів приклади позитивного вирішення судових справ на користь сільських рад – замовників.

З питання передачі збудованих об'єктів газопостачання у державну власність на баланс спеціалізованого підприємства з газопостачання  та газифікації ПАТ «Вінницягаз» виступив представник цієї організації, який наголосив на необхідності  належного утримання газових мереж задля уникнення аварійних ситуацій, особливо на тих об’єктах, які ще не передані  на баланс спеціалізованого підприємства з газопостачання ПАТ «Вінницягаз».