Сьогодні, 19 грудня, було підписано тристоронній Меморандум між Міноборони, Вінницькою ОДА та Вінницькою міською радою про основні засади спільного використання аеродрому “Вінниця”. Свої підписи у документі поставили Міністр оборони України Степан Полторак, Вінницький міський голова Сергій Моргунов та голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. 
Суть співпраці полягає у врегулюванні юридичних питань стосовно використання та реконструкції аеродрому міста, оскільки злітна смуга є власністю територіальної громади Вінниці, а земельна ділянка належить Міністерству оборони України. 
 
Згідно з цим документом, Міністерство оборони, за яким реєструється земельна ділянка аеродрому Вінниця на праві постійного користування, погоджується на надання права користування міській раді злітно-посадковою смугою на умовах суперфіції. 
 
Вінницька ОДА затверджує проект землеустрою та погоджує дозвільні документи на надання права користування територіальній громаді за договором суперфіції землі під злітно-посадковою смугою. А Вінницька міська рада після проходження цих процедур надає Міністерству оборони право безоплатного використання злітно-посадкової смуги з її обладнанням та аеропортовими послугами.
 
IMG_0356.jpg«Такий досвід спільного використання аеродромної мережі є практично в усіх країнах світу, коли Збройні Сили разом з місцевими органами влади спільно використовують аеродроми, що створює більші можливості для їх розвитку. Тому ми підтримали таку ідею, яка виникла в міського голови і голови облдержадміністрації.  В результаті така співпраця дасть можливість Збройним Силам використовувати його більш якісно», - сказав Міністр оборони України Степан Полторак.
 
IMG_0384_1.jpgЦя співпраця дасть можливість місту після завершення розробки проектно-кошторисної документації по реконструкції злітно-посадкової смуги аеродрому, яку вже розпочато, - пройти державну експертизу. Після чого можна буде поетапно розпочинати саму реконструкцію. В результаті це дасть нові можливості розвитку самого аеропорту «Вінниця», нові напрямки авіасполучень, як за межами України, так і внутрішніх рейсів. 
 
IMG_0371.jpg«Я хочу подякувати Міністру оборони України Степану Полтораку за спільну позицію в цьому питанні. Тепер ми зможемо розпочати реконструкцію злітної смуги, щоб нею можна було комфортно користуватись і цивільному транспорту, і для військових цілей, і щоб вона була дійсно європейської якості. До речі, сама злітна смуга була побудована на початку 80-их років, і до цього часу жодного разу капітально не ремонтувалось. Майже так само, як було із нашим Київським мостом», - зазначив міський голова Сергій Моргунов. 
 
IMG_0362.jpg«Це довгоочікувана подія, яка спрямована на виконання спільних завдань та початок реальної роботи з реалізації урядової програми, пов’язаної з реконструкцією інфраструктури. Це дасть можливість зробити потужний крок в напрямку покращення всіх технічних характеристик нашого цивільного аеропорту і поступово робити Вінницю столицею подільського краю», – додав голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.
Меморандум набуває чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до повного виконання домовленостей та мети.
 
Додатково:
Цього року вінницький аеропорт перевіз рекордну кількість пасажирів – близько 50 тисяч. До цього найкращим роком в діяльності цього об’єкту був 2013 рік, коли аеропортом скористалось 13 тисяч пасажирів.
 
За матеріалами сайту Вінницької міської ради.