Президент України подякував Президентові Португалії за «плани, які ми маємо в наших двосторонніх відносинах».

«Ми сьогодні підписуємо три надзвичайно важливих угоди, включаючи Угоду про співпрацю в культурній сфері, Угоду про співпрацю в енергоефективності, використовуючи значний досвід Португалії в цій сфері і забезпечуючи енергонезалежність України», - сказав Петро Порошенко та зазначив, що енергонезалежність є одним з пріоритетів в розвитку нашої країни.

Президент України також наголосив, що важливу роль в розвитку двосторонніх економічних проектів мають відігравати проекти в сфері Hi-tech. «Ми чекаємо португальських інвесторів, які скористаються можливостями для приватизації», - зазначив він. При цьому Глава Української держави підкреслив, що  «незважаючи на досить скромний обсяг нашої двосторонньої співпраці, зростання цього року нашого обсягу взаємної торгівлі на 35% є дуже обнадійливим».

Він також повідомив, що сторони домовились про рішучу підтримку розвитку двосторонньої економічної співпраці.

В свою чергу Президент Португалії відзначив перспективність поглиблення двосторонніх економічних відносин. «Важливо відзначити, що ці наші зв'язки розширюються дуже позитивно і стабільно», - зазначив він.

Президент України також нагадав про 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами та наголосив, що Португалія була однією з перших країн, якавизнала незалежність нашої краіни. «І протягом всього цього часу им мали унікальну підтримку наши португальських партнерів - підтримку України в різних сферах», - підкреслив Петро Порошеко.

«Для нас надзвичайно важливо, що Португалія зайняла абсолютно тверду позицію на підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, одразу ж в березні 2014 року, коли була розпочата незаконна анексія Криму і пізніше, коли відбулася агресія Російської Федерації проти незалежної України на Донбасі», - наголосив Президент.

Глава Української держави також зазначив, що значну частину двосторонніх переговорів було приділено безпековій ситуації в Європі і співпраці між нашими країнами, особливо підтримки Португалією України в Європейському Союзі на рівні Ради ЄС.

Петро Порошенко подякував Португалії та усім країнам ЄС за рішення, яке було прийнято ЄС 15 грудня 2017 року, про продовження санкцій проти Російської Федерації». «Це є єдиний, який залишається в нашому розпорядженні, важель для того, щоб мотивувати Росію сісти за стіл переговорів і імплементувати Мінські домовленості», - підкреслив Президент України.

Президент Марсело Ребелу ді Соза нагадав, що Португалія була однією з перших країн, яка визнала Україну у 1992 році після проголошення незалежності. «Португалія підтримує в різні способи Україну, не лише в Європейському Союзі, а в НАТО, ОБСЄ і в інших організаціях міжнародного рівня, а також на двостороннюьому рівні», - зауважив він. Президент Португалії також відзначив внесок українців, які працюють і живуть в Португалії. «Вони є третьою громадою найбільшою у Португалії. І вони допомагають в прогресі соціальному, культурному та економічному в моїй країні», - зазначив він. «Впевнений, що наші дружні відносини будуть відновлюватись та рости, і обов'язково від двосторонньої праці та в європейському просторі», - зазначив він.

Глава Української держави також подякував Португалії за визнання Голодомору - геноцидом українського народу. «Українська делегація щиро вдячна від імені нашого народу за рішення парламенту Португалії про визнання Голодомору - геноцидом українського народу. Це є дійсно демонстрація стратегічного характеру нашого партнерства», - наголосив він.

«Я вдячний пану Президенту, уряду і парламенту Португалії за це надзвичайно важливе рішення», - сказав Петро Порошенко та додав, що Україна зацікавлена у розширенні нашої співпраці.

«Ми будемо приділяти велику увагу і нашій українській громаді у Португалії. Ми проаналізуємо можливість створення «Українського дому» у Португалії і виділення для цього відповідних коштів. Я впевнений у тому, що громада буде мати додаткові можливості для того, щоб отримувати нову інформацію про Україну, не втрачати зв’язок з Україною. Для нас це також залишається одним із перших пріоритетів»,  - зазначив Президент України.

Президент Порошенко також висловив переконання, що Міністр культури України Євген Нищук, який був обраний головою двосторонньої українсько-португальської комісії, активно включиться до роботи і найближчим часом засідання комісії буде проведено, що сприятиме розширенню двосторонньої співпраці між країнами в культурній сфері. 

Президент України запросив Президента Марсело Ребелу ді Соза відвідати Україну в зручний для нього час та повідомив, що його запрошення було прийнято в висловив сподівання, що навесні 2018 року Президент Португалії відвідає Київ.

Глава Української держави подякував за гостинність та зауважив, що «за останні 10 років це перший візит Президента України в Португалію».