Захід було організовано за ініціативою народного депутата Петра Сабашука за участю Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. У засіданні взяли участь представники Асоціації міст України, Конфедерації будівельників України, Будівельної палати України, Представництва агенції ООН у справах біженців в Україні.

Під час засідання обговорювалася проблематика будівництва доступного житла в Україні, а також шляхи його законодавчого врегулювання.

Експерти та представники професійний асоціацій акцентували на необхідності впровадження механізмів забезпечення доступним житлом українців, а також на необхідності прийняття відповідного законопроекту Верховною Радою України. Учасники заходу також зазначили, що 657,2 тис. сімей перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов. При цьому 3-5 млн. українців працюють за кордоном, а 65% українців бажають виїхати за кордон, у тому числі внаслідок неможливості придбати житло для своєї родини, тому актуальність питання забезпечення житлом є надзвичайно важливою.

Учасники круглого столу погодилися із тим, що, незважаючи на те, що попередній досвід роботи житлових програм в Україні не є надто вдалим, подібні програми безперечно потрібні. Для цього необхідні: по-перше, наявність енергоефективного недорогого житла та відсутність обмежень щодо рівня доходів та місця проживання громадян, і по-друге, наявність ефективних фінансових механізмів.

У виступах наголошувалося, що передумовою для розвитку програм доступного житла має бути покращення соціально-економічного становища у нашій державі та залучення великих обсягів фінансових ресурсів для їх реалізації.

Учасники заходу також говорили про міжнародний досвід, а саме про досвід наших європейських сусідів - Польщі, Німеччини, Фінляндії, Великобританії. Виступаючі звернули увагу на доступність та різноманітність інструментів кредитування населення у цих країнах, що значно підвищує рівень доступності житла для громадян. Окремо згадувалося орендне житло як одна з основних можливостей вирішення житлового питання, яку використовують європейці.

Дискусія щодо перспектив розвитку будівництва доступного житла в Україні триває. Ініціатор заходу - народний депутат Петро Сабашук та Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву запрошують усіх бажаючих долучитися до розробки концепції доступного житла в Україні та до підготовки проекту Закону щодо комплексного врегулювання питання впровадження нових та реалізації існуючих програм з забезпечення житлом різних категорій громадян.