Але проблему голова ОДА вбачає  в іншому: у Вінницькій області нараховується 780 тисяч економічно активного населення, а офіційно працюють 280 тисяч людей. Понад 180 тисяч зайняті в малому бізнесі. А де ж іще 300 тисяч? Мовою економістів це називається сірим ринком зайнятості. Це ті працівники, чиї трудові права не узаконені, сезонні працівники. Ті, хто виїздить на заробітки за кордон.  Вони соціально незахищені, зокрема, перед старістю, коли треба буде виходити на пенсію.

Тому в області реалізується поетапна стратегія, спрямована на створення робочих місць, пов’язаних із заповненням вакансій представниками саме цього «сірого» сектору ринку зайнятості, щоб показати людям, що вони тут, удома, теж можуть працювати.

«Після девальвації гривні 2015 року робоча сила в Україні в доларовому еквіваленті стала дешевою. І це висококваліфікована робоча сила. Ми, українці, маємо одну унікальну властивість, це відзначають всі іноземні компанії, - нам генетично дано швидко навчатися, опановувати нові технології. І цей фактор потрібно використовувати», - зазначив очільник області.

За словами Валерія Коровія, зараз на базі вінницького «45-го заводу» вже започаткований проект американської компанії «Делфі», де буде створено 2100 робочих місць. Японська компанія «Фуджікура» увійшла в м. Немирів – це ще 700 робочих місць на першому етапі. Зараз завершуються перемовини щодо розміщення у Вінниці виробничих потужностей іншої японської компанії – Sumitomo Corporation (виробництво деталей для автомобільної промисловості). Це дасть можливість протягом двох років створити ще близько 4 тисяч робочих місць. «Нам дуже важливо, що ця компанія прагне створити тут одну з материнських компаній, і тут буде сконцентрований топ-менеджмент», - зауважив голова ОДА.

Наступного року у Вінниці запускається  підприємство UBC Group, материнська компанія якого розташована у Харкові. Зараз триває активна фаза будівельних робіт в Індустріальному парку, де буде створено ще 2,5 тис. робочих місць.

Поряд із цим, ми спільно з Вінницькою міською радою реалізуємо другий етап нашої стратегії. Вона спрямована на те, щоб створювати конкурентоспроможні високооплачувані  робочі місця. І дуже важливо залучати у Вінницьку область, в  місто Вінницю компанії, які тут  забезпечать зайнятість «білих комірців». Тільки тоді Вінниця зможе позиціонуватися не просто як виробничий майданчик, а як бізнес-центр. Зокрема, з цією метою ми спільно вирішуємо й питання,  пов’язані з реконструкцією Вінницького аеропорту.

До речі, те, що Вінниця кілька років поспіль визнається найкомфортнішим містом для проживання,  - дуже вагомий фактор, який спрацьовує, коли компанії приймають рішення про інвестування.

Для мене також принципово важливо, що згідно з останнім рейтингом USAID у поточному році Вінниччина визнана областю, яка має найбільш сприятливий бізнес-клімат в Україні. Після нас з великим відривом йдуть Львівська, Рівненська, Тернопільська та інші області. У рейтингу, де державу назвали партнером бізнесу, наша область також на першому місці.