На виконання доручення голови Вінницької облдержадміністрації, від 21.07.2017 року № 01.01-11/4359 «Щодо вивчення екологічної ситуації, що склалася з хвойними насадженнями на території області», підпорядковані державні лісогосподарські та лісомисливські  підприємства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства спільно зі спеціалістами державного спеціалізованого лісозахисного підприємства  ДСЛП «Вінницялісозахист», ВОКСЛП «Віноблагроліс», Служби автомобільних доріг у Вінницькій області, Вінницьким військовим лісництвом та представниками районних державних адміністрацій проведено інвентаризацію хвойних насаджень.

Загальна площа хвойних насаджень у лісогосподарських підприємствах становить 25,0 тис. га,  в т.ч. молодняків 5,8 тис. га, середньовікових 14,7 тис. га, пристигаючих 2,8  тис. га та стиглих 2 тис. га.

 Під час проведення обстеження виявлено всихання хвойних насаджень    на площі  біля 9,5 тис. га (сосна, ялина).

З початку поточного року у хвойних насадженнях проведено рубки догляду на площі 2,0 тис. га.

Також проведено заходи з поліпшення санітарного стану лісів на площі  8,0 тис. га.

Проведено поточне лісопатологічне обстеження на площі 48,8 тис. га., а також наземні заходи боротьби зі шкідниками та хворобами лісу на площі 5,0 тис. га.

Причин для всихання насаджень багато. По перше – це зміни кліматичні (клімат із помірно континентального стає різко континентальним, літо стає дуже жарке і посушливе). Внаслідок цього відбувається пониження ґрунтових вод, зміна гідрорежиму ґрунту.

Велику шкоду завдають сильні вітри, які, внаслідок розхитування дерев, підривають коріння і ослаблюють його.

Високий температурний режим призводить до різкого збільшення транспірації дерев, які не готові до цього.

Біологічні фактори, а саме коренева губка, опеньок осінній, викликають кореневі та стовбурні гнилі. Пізніше ослаблені дерева знищують стовбурні шкідники короїди-топографи, які заносять грибкову інфекцію. Тому, коли шкідників багато, то дерева відмирають досить швидко – за два-три тижні.

 Заходи боротьби зводяться до наступного:

  • видалення заселених дерев перед вильотом з них нового покоління;
  • термінове зняття кори деревини і вивезення її з лісу;
  • спалювання або утилізація знятої кори;
  • викладання ловчих дерев наприкінці зими або ранньою весною і «корування» їх зі спалюванням у червні;
  • масовий відлов жуків у феромоні пастки. Боротьба з короїдом на лісовій ділянці за допомогою феромонних пасток має зворотній ефект, так як пастки приваблюють жуків з усіх оточуючих лісових насаджень. Пастки застосовують для локалізації чисельності шкідників лише в масштабах великих лісових масивів, лісопарків, площ.