Шановні українці!

Український народ 26 років тому на Всеукраїнському референдумі підтвердив своє бажання жити в незалежній країні та бути господарем на своїй землі. Понад 90 відсотків українців, які взяли участь у волевиявленні, висловили тверду волю: стало остаточно зрозуміло, що новій незалежній державі – бути, а на політичній карті сучасного світу утвердилася давня державність, яку неодноразово було поневолено. Збулася давня мрія українців, за яку вони боролися і йшли на смерть протягом століть.

На жаль, багато перетворень в Україні затягнулися на десятиліття, але українці незмінно демонстрували своє непохитне бажання жити у демократичній правовій державі. Будь-які спроби встановити у нашій країні авторитарний режим розбивалися об стійкі демократичні переконання і прагнення нашого народу жити за принципами європейського права та правової культури. Весь світ був вражений мужністю, стійкістю та глибокою вірою у своє майбутнє, які українці двічі демонстрували на Майдані 2004 та 2014 років.

Референдум 1991 року та його результати яскраво проілюстрували історичний вибір української нації – незалежна демократична держава, що розділяє європейські цінності і для якої людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, безпека та недоторканність є найвищим соціальним благом.

Сьогодні українці на Сході країни, як і протягом багатьох віків, знову відстоюють свою незалежність ціною власного життя. Ми глибоко сумуємо за нашими братами і сестрами, які героїчно полягли, захищаючи Батьківщину від агресора, але ми вкотре доводимо собі та усьому світові, що нас не зламати, і ми ніколи не відступимося від вибору, зробленого у грудні 1991 року.

Слава Україні!

 

Прем’єр-міністр України                                                          Володимир ГРОЙСМАН