Засідання Ради Федерації профспілок Вінниччини відбулось сьогодні, 23 листопада, під головуванням  голови Федерації Миколи Колесника.

В засіданні взяли участь: голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник голови ФПУ Євген Драп'ятий, члени Ради Федерації, керівники членських організацій ФПО області, члени Молодіжної ради ФПО, працівники апарату, ЗМІ.

«Про стан правозахисної роботи ФПО у відстоюванні прав та інтересів спілчан в сучасних суспільних процесах»  інформував заступник Голови ФПО Володимир Слободянюк, який  наголосив, що пріоритетне завдання профспілок - представляти і захищати права та інтереси спілчан. І однією з найважливіших гарантій охорони трудових прав працівників є право на судовий захист. Протягом 2016-2017 років фахівцями  апарату ФПО було надано правову допомогу шляхом консультацій понад 3300 спілчанам. Складено 165 позовних заяв та інших процесуальних документів та в 98 випадках здійснювалося представництво інтересів членів профспілок в судах, а на користь  працівників стягнуто близько мільйона гривень. Разом з тим, доповідач зауважив, що рівень правозахисної роботи не у повній мірі забезпечує трудові права спілчан.

Про хід виконання Територіальної угоди між Вінницькою ОДА, Вінницькою обласною Радою, Вінницьким обласним об’єднанням організацій роботодавців та представницьким органом профспілкових організацій області на  2016-2020 роки інформували:  від сторони влади – голова облдержадміністрації Валерій Коровій, від сторони роботодавців - Леонід Антонюк, виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців.

«Як голова обласної державної адміністрації, я цілком поділяю думку, що той інструмент, який являє собою Рада соціального партнерства, на сьогодні є унікальним, оскільки він формує середовище взаєморозуміння. В непростих реаліях сьогодення, в яких знаходиться  суспільство в цілому, порозуміння важливе для того, щоб поступово рухатись вперед»,- підкреслив Валерій Коровій.

Очільник області охарактеризував об’єктивні економічні чинники девальвації національної валюти за  останні роки після 2014-го, що призвело до падіння розміру заробітної плати  в державі у валютному еквіваленті в три рази.

«Відчутне підвищення рівня життя не може настати одразу і швидко. Базовим питанням для вирішення соціальних питань є реально працююча економіка. Завдання влади – забезпечити комфортні умови для інвесторів, - тих, хто створює нові  робочі місця. Ми живемо в умовах ринкової економіки,тож просто вимушені знаходити баланс інтересів».

Валерій  Коровій нагадав учасникам засідання, що за висновками програми США з міжнародного розвитку USAID місячної давнини, Вінниччину визнано регіоном  для найбільш комфортного ведення бізнесу. Голова ОДА підкреслив, що влада вбачає своїм першочерговим завданням залучити в область якомога більше серйозних інвесторів і створити тисячі нових робочих місць. Відтак, в області уже проведена значна робота у цьому напрямку: американська компанія  «Делфі»  уже розмістила своє виробництво на потужностях 45-го  експериментального заводу, працевлаштувавши офіційно 600 робітників. А у перспективі на 2018 рік  їх буде більше 2000. Японська  компанія «Фуджікура» до кінця грудня поточного року планує розпочати виробництво у Немирові, яке надасть можливість легального працевлаштування і отримання гідної заробітної плати  півтисячі працівників. 1200 нових робочих місць планується створити на заводі холодильного обладнання UBC GROUP, будівництво якого розпочалося у Вінниці майже рік тому. До середини 2018 року на роботу вже візьмуть 500 робітників.

«Усі ці зусилля спрямовані на те, щоб вивести із «тіньового» ринку праці більше  300 тисяч осіб працездатного віку, які шукають собі заробітків за межами України, або не мають офіційного працевлаштування».

В обговоренні питань  взяв участь заступник голови ФПУ Євген Драп'ятий, який наголосив на необхідності підвищення ефективності соціального діалогу в області  в сучасних умовах та вніс ряд слушних пропозицій.

На засіданні Ради ФПО були ухвалені відповідні постанови з обговорюваних питань.