Сьогодні, 22 листопада, в актовій залі нового хірургічного корпусу Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова відбулись урочисті заходи в рамках святкування 100-річчя найпотужнішого  медичного закладу області.

В урочистостях взяли участь: голова облдержадміністрації Валерій Коровій та його заступники, голова обласної Ради  Анатолій Олійник, вінницький міський голова Сергій Моргунов, народний  депутат України Сергій Кудлаєнко, керівники  провідних медичних закладів України, духовенство, ЗМІ, запрошені гості.

Відкриваючи урочистості, ведучі заходу зачитали тексти привітань зі 100-річним ювілеєм обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова від Президента України, Прем’єр-Міністра та Голови Верховної Ради.

Розпочалось святкування із перегляду фільму  про славну 100-річну історію Пироговської лікарні, її традиції та сучасні надбання.

Вітаючи медичну спільноту Вінниччини, Валерій Коровій   підкреслив, що спеціально до 100-річчя лікарні ім. М.І. Пирогова було приурочено завершення будівництва  нового  хірургічного  корпусу, яке вартувало  чимало зусиль і з боку влади і від керівництва медичного закладу.

 «Ми сьогодні святкуємо 100-річчя лікарні і, нарешті, маємо добудований Хірургічний Центр,  отже, на часі стало питання про обладнання для нього. Я хотів би подякувати Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману за виділення 145 мільйонів гривень цільові субвенції з державного бюджету на придбання обладнання в лікарню імені Пирогова. Ми повинні зробити все, щоб ця лікарня стала найкращою в Україні. Тож бажаю вам натхнення у роботі, здоров’я та Божого благословення», – зазначив голова Вінницької ОДА.

Кращим працівникам медичного закладу вручили Почесні грамоти, нагороди  та премії.  Від обласної державної адміністрації лікарня ім. М.І.Пирогова  отримала у подарунок сертифікат на 900 тисяч гривень для придбання сучасного мікроавтобуса. Від міської ради – сертифікат на 300 тисяч гривень на медичне обладнання. А  народний депутат України Сергій Кудлаєнко, окрім теплих вітань,  пригостив усіх працівників лікарні солодощами: понад 300 кг. тортів було доставлено його помічниками у кожне відділення лікарні.

З ювілеєм колектив вітали директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович, голова профспілки медичних працівників Вінницької області Іван Лєта, ректор Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, академік національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, Герой України, професор Василь Мороз, а також депутати обласної Ради.

Цікава концертна програма, численні подарунки та нагороди  чекали у день ювілею на учасників заходу.

Після урочистостей розпочалась науково-практична конференція «Актуальні питання сучасної медицини», присвячена ювілею закладу.

Довідка:

За 100 років свого існування Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова перетворилася у найсучасніший, найпотужніший лікувальний заклад Вінницької області.

Сьогодні Вінницька обласна клінічна лікарня імені М.І.Пирогова, де розміщено 12 клінічних кафедр і циклів Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова, є провідним лікувальним та науковим закладом області.

Фахове та кваліфікаційне зростання співробітників, особливо молодого покоління лікарів, завжди знаходиться в полі пильної уваги керівництва лікарні. Вимогою сьогодення стали наукова та раціоналізаторська діяльність лікарів, стажування на базах провідних вітчизняних та зарубіжних клінік, участь у конференціях і семінарах..

Нині в лікарні працюють 324 лікарі, із них 9 заслужених лікарів України, 28 кандидатів медичних наук, 4 доктори медичних наук. Один медик носить звання заслуженого медичного працівника України; молодшого персоналу - 469, допоміжного - 240.

Щорічно в лікарні проліковується більше 25000 хворих, половина з них оперується.

В лікарні функціонує 20 стаціонарних відділень, поліклінічне відділення з потужністю 400 відвідань за зміну, 13 параклінічних відділень.

З метою подальшого удосконалення високоефективних хірургічних технологій, завершено будівництво нового хірургічного центру.

Введення в дію нового хірургічного центру розширить спектр хірургічної допо¬моги на сучасному рівні, стане гідним центром наукових розробок і втілень їх в лікувальний процес. А найголовніше - суттєво покращить рівень і комфорт надання хірургічної допомоги.