У брифінгу взяли участь:  голова ОДА Валерій Коровій, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку України В’ячеслав Негода, народний депутат України Сергій Кудлаєнко та заступник керівника Програми U-LEAD з Європою Андрей Хорват.

Учасники брифінгу поінформували журналістів про сучасний стан та бачення перспектив подальшого втілення реформи децентралізації в регіоні та в Україні в цілому.

Відтак, голова ОДА Валерій Коровій зазначив: «Верховна Рада прийняла у першому читанні внесення змін і доповнень до Конституції України.

У відповідності до цієї моделі, якщо буде підтримка в 300 голосів у Верховній Раді, то буде  впроваджена нова модель  організації системи влади, наближена до польської, де є воєвода і  маршалек. Або може бути модель за прикладом Румунії, де є префект і президент. На сьогоднішній день ОДА поєднує в собі функції органу державної виконавчої влади та функції делегованих повноважень від обласної Ради. Але це не дає можливості впроваджувати систему стримувань і противаг».

Очільник області  підкреслив, що з прийняттям змін і доповнень до Конституції України, на рівні області має бути створено дві інституції: виконком, який обирають депутати обласної Ради і префект, який призначатиметься Урядом чи Президентом і буде  наділений широкими повноваженнями.

«Це дуже важливо, особливо, коли в сесійній залі депутатами обласної Ради приймаються  рішення, які виходять за коло їх повноважень, що призводить до непорозумінь  та навіть скандалів. За наявності інституту префекта, буде можливість призупиняти такі неправомочні рішення обласної Ради як невластиві її функціям».

На питання журналістів також відповідали перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку України В’ячеслав Негода, народний депутат України Сергій Кудлаєнко.