Україна та Мальта зацікавлені в розвитку спільних логістичних можливостей, зокрема в створенні спеціального хабу для українських агроекспортерів з подальшим виходом на африканський ринок, та в посиленні виробничої та інвестиційної співпраці. Відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Президентом Мальти Марі-Луїз Колейро Прека, яка перебуває в Україні з державним візитом.

Як відзначив Володимир Гройсман, Україна та Мальта останнім часом активізували співпрацю. Саме за часів головування Мальти в ЄС були ухвалені ключові для України політичні рішення – щодо завершення етапу ратифікації Угоди про асоціацію та запровадження безвізового режиму для українських громадян.  

Прем’єр-міністр також зазначив, що на часі – посилення економічної співпраці двох держав.

Найбільший взаємний інтерес представляють сектори будівництва, енергетики, енергоефективності, туризму, інформаційних технологій, сільського господарства в частині поставок продовольства. Значний потенціал має розвиток транзитних можливостей обох держав. Домовлено, що уряди двох держав опрацюють можливості налагодження прямого авіасполучення – що  створить необхідні передумови для активізації двосторонньої взаємодії у сфері бізнесу.

«Ми вітаємо готовність наших торгово-промислових палат заснувати двосторонню постійно діючу Раду співробітництва у сфері сучасних технологій та надання послуг»,  - сказав Володимир Гройсман.

Він запевнив, що Україна йде шляхом реформ, і певні успіхи вже помітні. В Україні  впроваджуються освітня та пенсійна реформи, на порядку денному – медична реформа.

У свою чергу Президент Мальти запевнила, що її держава була й буде другом України. А ідея створення Ради співробітництва сприятиме розвитку економік обох держав та поглибленню інвестиційної співпраці.   

 Довідково

Мальтійська економіка сьогодні перебуває на етапі значного підйому - з 2012 року вона зростає на 5-6% на рік. Найбільші темпи зростання демонструють будівництво, енергетика, інформаційні технології тощо. При цьому Урядовою програмою економічного розвитку Мальти на 2014-2020 рр. у якості пріоритетних визначені такі сектори національної економіки, як авіація, освіта, кіноіндустрія, фінансові послуги, медичні послуги, фармацевтика, розвиток системи охорони здоров’я та наукових досліджень у цих галузях, інновації та інформаційні технології, промислові дослідження та розробки, логістика, високотехнологічне виробництво, послуги портової інфраструктури, готельні та туристичні послуги.

ВВП Мальти становить 17,23 млрд дол. США, причому основні статті експорту - продукція приладобудування та транспортні засоби (25,4%), мінеральні палива та мастильні матеріали (25,4%), хімікати (25,2%), інша продукція промислового виробництва (11,2%), продукти харчування (7%).

Найбільші експорт-партнери - США (59%), Німеччина (31%), Франція (18%), Італія (16,6%), Японія (11,5%), Гонконг (9,4%), Велика Британія (8,5%).

Найбільші імпорт-партнери: Італія (33,9%), Карибські та Багамські острови (21,16%), Канада (16%), Німеччина (10,1%), Велика Британія (9,45%), США (8%), Франція (7%), Нідерланди (6,3%).