Сьогодні, 14 жовтня, у місті Вінниця відбулося урочисте відкриття пам’ятника відомому українському військовому та політичному діячеві, державотворцю, голові Директорії Української Народної Республіки Симону Петлюрі (1879-1926).

У відкритті взяли участь керівники  області та міста, зокрема, голова облдержадміністрації Валерій Коровій та Вінницький міський голова Сергій Моргунов, директор державного архіву області Юрій Легун, учасники вінницьких клубів історичної реконструкції, історики, викладачі вищих навчальних закладів, педагоги, студентство, учні навчальних закладів міста Вінниці та Вінницької області, представники інститутів громадянського суспільства національно-патріотичного спрямування, громадські активісти, мешканці та гості міста, а також представники засобів масової інформації регіону.

Модератором заходу виступив голова громадської організації «Вінницьке історичне товариство», директор комунального підприємства «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен.

«Для достовірного розуміння історії потрібно намагатися сприймати події тих часів не через призму сьогодення, зокрема, й постать відомого українського військового та політика Симона Петлюри. При цьому, не можна заперечити той факт, що Симон Петлюра – це образ борця в українській історії, людини, яка навіть під страхом смерті не відмовилася від своїх переконань», – зазначив директор державного архіву області Юрій Легун.

«Сьогодні історичний день не лише для Вінниці, але й для усієї Вінницької області. З відкриттям пам’ятника Симону Петлюрі ми відкриваємо нову сторінку історії Вінниччини, яка, я переконаний, буде сповнена патріотизмом та варта пам'яті великого українського державного діяча Симона Петлюри», – відзначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

За словами міського голови Сергія Моргунова, відкриття пам’ятника Симону Петлюрі – це перший крок до створення у Вінниці музею подій Української революції 1917-1921 років.

Нагадаємо, що 2017 рік в Україні проголошено Роком Української революції 1917-1921 років. Відповідно до Указу Президента України від 22 січня 2016 року № 17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років» затверджено розпорядження голови облдержадміністрації від 25 травня 2017 року № 366 «Про підготовку та проведення заходів із відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам'яті її учасників на території Вінниччини».