Президент України Петро Порошенко подякував Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за підтвердження незмінної підтримки суверенітету та територіальної цілісності нашої держави у її міжнародно визнаних кордонах.

«На жаль, незважаючи на усі мирні ініціативи та зусилля, у тому числі в рамках Нормандського формату, агресія Російської федерації проти України продовжується, як і окупація українського Криму. Разом із Президентом Ердоганом ми відзначили неприпустимість ситуації у сфері прав людини у Криму, яка постійно погіршується через репресивні дії окупаційної влади», - зазначив Петро Порошенко на прес-конференції за підсумками переговорів.

За його словами, обшуки та арешти, утиски і переслідування, залякування та витіснення усіх, хто не згоден з окупацією чи політикою загарбників, стали буденністю в окупованому Криму. «Об’єктом особливих утисків стали на півострові кримськотатарська громада та представники Меджлісу кримськотатарського народу. Ахтем Чийґьоз, Ільмі Умеров, Микола Семена – список жертв політичних репресій увесь час поповнюється», - зазначив Президент.

«Сьогодні ми домовилися й далі координувати наші дії у захисті у Криму прав і свобод громадян України в рамках міжнародних механізмів, в тому числі і моніторингових», - повідомив Петро Порошенко.

Глава Української держави наголосив, що Росія має відновити повагу до міжнародного права, виконати положення резолюції Генеральної Асамблеї ООН 71/205 від 19 грудня 2016 року, а також тимчасові заходи, запроваджені у квітні 2017 року рішенням Міжнародного Суду ООН.

«Ми також розраховуємо на залучення Туреччини до міжнародної групи друзів деокупації Криму, ідею про формування якої я озвучив з трибуни Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку», - зазначив Президент та додав, що під час перемовин сьогодні наголосив, що спроби Росії легалізувати окупацію у той чи інший спосіб приречені на провал, адже усі у світі розуміють, що міжнародне право на те й міжнародне право, щоб його поважати.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, в свою чергу, підкреслив: «Україна є ключовою країною у питанні миру безпеки і стабільності нашого регіону». Він додав, що під час переговорів було досягнуто домовленості про координацію дій між нашими країнами у питаннях забезпечення безпеки Чорноморського регіону.

«Я ще раз завірив пана Порошенка, що Туреччина продовжуватиме підтримувати суверенітет України її територіальну цілісність, включно з Кримом, та політичну консолідованість. Ми не визнали і не визнаємо незаконну анексію Криму» - підкреслив Президент Туреччини.

Він особливо відзначив підтримку, яку надає Україна кримським татарам та запевнив, що Туреччина і надалі підтримуватимемо питання кримських татар на міжнародному порядку денному.

Реджеп Таїп Ердоган наголосив, що проблема може бути вирішена тільки на основі міжнародного права та підкреслив важливість кроків у дипломатичному та правовому полі.

Він також підкреслив, що найбільшим бажанням Туреччини є те, щоб і конфлікт на Сході України якнайшвидше закінчився та додав, що в цьому контексті підтримує мінський процес.