В цьому переконався сьогодні голова облдержадміністрації Валерій Коровій під час свого візиту на підприємство.

Саме сьогодні підприємство передавало представникам  Збройних сил України   модернізовані 26 заправників для перевезення ракетного палива, кожен з яких вміщує 10,5 тон , дві ремонтні майстерні для бронетанкових військ, і один сучасний бронетранспортер  БТР  - 4К.

Розповідаючи про роботу підприємства , директор 45-го експериментального механічного заводу  Микола Чумак зазначив, що у цьому році для служби пального МО України проведено ремонт 11 паливозаправників на суму 6,9 млн. грн.  Вперше ДП «45 ЕМЗ» освоїв і  наразі завершує ремонт 6 майстерень для бронетанкових військ, модернізовано 4 паливозаправника (заміна бензинового двигуна на дизельний). Також підприємство освоїло і проводить  ремонт сучасних бронетранспортерів БТР  - 4К, а також  приступило до розробки нового авіа паливозаправника для малої авіатехніки.  Цей виріб планується виробляти вперше. Для  ДП «Укргазвидобування» спільно з ПрАТ «КРАЗ» підприємство виготовить 40 автоцистерн.

Як зазначив Микола Чумак ,  в нинішньому році  замовлення для Міністерства оборони  України складає 53,4 млн. грн., а в 2016 році ця сума становила  всього 3,1 млн. грн. Вперше за роки незалежності завод підписав контракт на виготовлення сучасних авто паливозаправників АЦ – 12 на базі КРАЗА в кількості 11 одиниць, з них 5 одиниць цьогоріч, 6 одиниць в наступному. Загальна сума контракту складає майже 32 млн. грн. Виконується угода з Національною  Гвардією  України по виробництву  21 паливозаправника. Сума контракту більше 10 млн. грн.

Щодо планів на наступний рік, то керівник підприємства зауважив, що в 2018 році планується  виготовити 2 паливомаслозаправники на базі автомобіля КРАЗ.

 «У цьому році ми серйозно наростили обсяги виробництва, при цьому  чисельність працівників збільшено лише на 10%, а заробітна плата зросла практично удвічі, відповідно зросли відрахування до обласного бюджету, Пенсійного фонду. Слід відмітити тісну співпрацю з Міністерством оборони України, яке забезпечило  таке замовлення.  Радує і те, що в цьому році замовлення з боку держави і бізнесу складають приблизно 50 на 50, - це свідчення того, що завод має досить непогану перспективу»,  - зазначив Микола Чумак.

Оглянувши техніку та територію підприємства Валерій Коровій зазначив: «Ми бачимо, як підприємство оживає, продукується нова техніка. Досягнення, які завод має сьогодні  - це лише перші кроки. В нас відбулось велике переосмислення багатьох процесів, які стосуються співпраці з підприємствами, що входять до складу Укроборонпрому. З минулого року  у нас налагодилася вдала  співпраця з державним концерном,  ми відчули інші підходи в системі формування державного замовлення».

 Валерій Коровій також відмітив: «На сьогоднішній день Уряд Володимира Гройсмана вніс нові пропозиції щодо формування бюджетного процесу. Так,  з 2018 року планування держбюджету  буде з орієнтацією на трьохрічну програму. Це дасть можливість планомірно  брати на себе відповідні зобов‘язання   головним розпорядникам коштів  державного бюджету  таким, як Міністерство оборони, і формувати довгострокові замовлення з орієнтацією на три роки».

Під час робочого візиту голова ОДА Валерій Коровій також оглянув хід робіт з налаштування виробництва  держaвного підприємства «Електричні Системи» у співпрaці з компaнією DELPHI, які реaлізовують  спільний інвестиційний проект з виробництвa aвтомобільних джгутів для європейських зaводів. Дане підприємство розміщене на території 45-го експериментального механічного заводу. До кінця року заплановано запустити першу площадку, де буде працевлаштовано біля 600 вінничан, а на кінець наступного року на підприємстві буде створено близько двох тисяч робочих місць.