Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав ділові кола Австралії активніше інвестувати в Україну і висловив зацікавленість у збільшенні товарообігу між двома країнами, який за підсумками 7 місяців року зріс на понад 56%. Про це Глава Уряду України сказав під час зустрічі з Президентом Сенату Австралії Стівеном Перрі, який вперше перебуває в Україні. 

«Географічно ми знаходимося далеко, але у цей історичний період ми можемо поглибити наші відносини. Хочу підтвердити наше бажання поглиблювати дипломатичні й політичні зв’язки, а також активізувати нашу економічну співпрацю, - сказав Володимир Гройсман. – Переконаний, нам потрібно шукати механізми співпраці в економічній сфері, тому що потенціал, який ми маємо сьогодні у двосторонній торгівлі, набагато більший, ніж маємо реальні цифри». 

Він подякував владі Австралії за принципову позицію в питанні підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, продовження режиму санкцій проти країни – агресора, а також за технічну та фінансову допомогу  у вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб. 

«У певний історичний період нас з вами об’єднала біда. Йдеться про трагедію МН-17, і ми також робимо все залежне, аби притягти винних до відповідальності. Це наш обов’язок довести цю справу до вироків судів. І я про це говорю з особливим почуттям, адже на момент трагедії я очолював комісію з розслідування події», - підкреслив Глава Уряду.

У свою чергу Президент Сенату Австралії звернув увагу, що народи України й Австралії насправді мають багато спільного. «Ми піклуємося про суверенітет наших країн і висловлюємо велику вдячність за співпрацю в розслідуванні  трагедії МН-17», - сказав Стівен Перрі. 

У ході перемовин сторони обговорили хід реформ в Україні. «Ми досягли макроекономічної стабілізації, майже усі сфери економіки демонструють зростання, і це означає, що ми відкриті для зовнішніх інвестицій», - сказав Володимир Гройсман.

Він відзначив, що порядок денний реформ насичений – від запровадження змін у системі освіти та завершення судової реформи до реалізації планів із пенсійної реформи, яка має бути ухвалена Парламентом найближчими днями. 

«Ми також взяли курс на енергонезалежність до 2020 року, вже понад 600 днів не імпортуємо російський газ, натомість нарощуємо власний видобуток, - повідомив Глава Уряду. – Ми розвиваємо альтернативну енергетику, гідроенергетику, атомні потужності. Розуміємо, які зміни потрібні державі, і рухаємося у цьому напрямку».

Стівен Перрі відзначив зусилля Уряду України на шляху проведення реформ. «Нас зацікавив ваш курс на енергоефективність та розвиток альтернативної та гідроенергетики. Ми завжди раді співпраці і готові вивчати нові можливості для торговельного співробітництва. Ми будемо працювати з Україною, а наші дискусії можуть бути дуже продуктивними», - сказав парламентар.

Довідково

За 7 місяців 2017 року товарообіг між Україною та Австралією зріс до 112,93 млн дол. США (+56,3%), експорт – 7,82 млн дол. США (+53,8%), імпорт – 105,11 млн дол. США (+56,5%). Основна стаття імпорту – мінеральні палива, нафта і продукти її перегонки. Австралія зацікавлена інвестувати в оптову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортних засобів, професійну, наукову та технічну діяльність, інформацію та телекомунікації. Україна представляє інтерес також з огляду близькості до ЄС та існування Угоди про Асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Окремий напрямок співпраці – можливість організації поставки енергоносіїв, зокрема вугілля, в Україну. 

Київ зацікавлений розвивати співробітництво у нафтогазовій, металургійній, хімічній, енергетичній, автомобільній промисловості та у галузі інфраструктури, а також готовий запропонувати проекти модернізації виробничих процесів у різних галузях і обговорити можливості поставок сільськогосподарської та харчової продукції в Австралію.

Також Київ та Канберра ведуть активний діалог у сфері військово-технічної співпраці та щодо питань розслідування катастрофи літака рейсу МН 17, що збитий під Донецьком у липні 2014 року. 

Австралія надає цільову підтримку постраждалим регіонам у рамках програми Direct Aid Program – це програма малих грантів Уряду Австралії, що охоплює низку галузей, зокрема підтримку людей з обмеженими можливостями.

За інформацією Спілки українських організацій Австралії, у цій країні проживає до 38 тис. українців.