На військових складах поблизу Калинівки, де в ніч на 27 вересня сталася масштабна пожежа та подальша детонація боєприпасів, продовжуються роботи з локалізації осередків займання. Як повідомили в Управлінні зв’язків з громадськістю ЗС України, попри поодинокі вибухи, групи саперів вже приступили до розвідки й розмінування території. На місці працює оперативна група на чолі з керівництвом Генерального штабу, представників Міністерства оборони, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії та Національної поліції, органів місцевої влади.

Станом на другу половину дня 27 вересня на території арсеналу працюють 4 пожежні танки, повітряну розвідку здійснюють беспілотники. Військову частину, до якої належать склади,  знеструмлено, особовий склад, передусім службовці строкової служби, близько 100 осіб – евакуйовані.

Найближчим часом сапери розпочнуть перевірку населених пунктів на наявність вибухонебезпечних предметів. Рішення про можливість повернення людей в домівки буде прийнято одразу, як тільки надійде підтвердження інформації про безпечність проживання.     

За повідомленнями Державної служби з надзвичайних ситуацій, два пожежні літаки АН-32П провели 4 скиди води на осередки пожежі – з метою зниження небезпеки та недопущення лісових пожеж. Інформації щодо загиблих внаслідок надзвичайної ситуації в ДСНС не зареєстровано.  Травмовані двоє людей.

Підрозділи Національної гвардії та Національної поліції спільно з місцевою владою Вінниці й області проводять евакуацію людей з Калинівки, забезпечують заходи безпеки, проводять інспекції щодо  недопущення мародерства. За інформацією Нацполіції,  в районі надзвичайної ситуації працюють підрозділи Київської, Черкаської, Житомирської, Хмельницької областей, створені евакуаційні пункти. Одночасно військовою прокуратурою України відкрито кримінальне провадження по ст. 113 ККУ (Диверсія). Всі необхідні матеріали від Національної поліції передані в прокуратуру.

Нагадаємо, пожежа на військових складах поблизу Калинівки з подальшою детонацією снарядів сталася близько 22.00, 26 вересня. Площа загоряння становила 10% загальної площі складів. Приблизно 70% площ залишилися неушкодженими. За попередніми даними Генерального штабу України, на складах зберігалися 188 тис. тонн боєприпасів, причому в Генштабі заперечили наявність отруйних  хімічних речовин і не підтвердили перевантаження складу.

У небезпечній зоні через детонацію снарядів опинилися декілька населених пунктів області, в деяких з них мало місце загоряння приватних будинків. Вогонь вдалося оперативно ліквідувати, постраждалих немає. Обласний центр – Вінниця – виявилася поза межами можливого ураження.

На місці події служби ДСНС, Нацгвардії, Генерального штабу, Національної поліції  розгорнули оперативний штаб, координацію дій якого взяв на себе Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.  Він тримає розвиток ситуації на особистому контролі. 

Через небезпеку енергетики призупинили роботу трьох газорозподільних станцій регіону. Втім на транзит палива така ситуація не вплинула. Окрім того, кільцева схема газопостачання Вінниці дозволила повністю забезпечувати мешканців обласного центру блакитним паливом.

Із зони ураження наразі евакуйовані близько 30 тис. людей. Працюють три облаштованих усім необхідним пункти розміщення постраждалих. Зайняття в школах та робота об’єктів соціальної інфраструктури в населених пунктах в небезпечній зоні – призупинені. 

Український центр планування використання повітряного простору та регулювання повітряного руху "Украероцентр" закрив повітряний простір в радіусі 50 км від зони займання. Аеропорт Вінниці буде закритий до 2:59 28 вересня. З міркувань безпеки закрито рух на автодорозі Житомир – Могилів – Подільський та на залізничному перегоні Сосенка – Калинівка Південно-Західної залізниці.  

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 27 вересня виділив 100 млн грн для подолання наслідків пожежі на військових складах. Президент України Петро Порошенко зібрав засідання військового кабінету за участі Прем’єр-міністра та керівників силових відомств для з’ясування ситуації та напрацювання плану подальших дій.  

Роботи з ліквідації пожежі та наслідків вибухів ведуть понад 2,5 тис. співробітників ДСНС, Нацгвардії, Нацполіції, Збройних сил України. Мобілізовані понад 500 одиниць техніки, два гвинтокрила, літаки  Ан-30, Ан-32, 3 пожежні потяги, 6 БТР, 4 протипожежні танки, беспілотники. Працює гаряча лінія.   У складі підрозділів Збройних Сил України, які залучені до ліквідації наслідків пожежі, працює група Управління цивільно-військового співробітництва.