Про це сьогодні  розповів директор підприємствa «Електричні системи» Олексaндр Тіщенко керівникам області та міста, які у рамках виїзної наради завітали на будівельний майданчик підприємства.

Нагадаємо, 12 липня 2017 року за участі голови Вінницької ОДА Валерія Коровія, аташе з питань торгівлі США Мішель Сміт та Генерального директора Концерну "Укроборонпром" Романа Романова було підписано Договір про співпрацю між Державним підприємством «Електричні системи» та корпорацією «Delphi» - найбільшим світовим виробником мобільної електроніки, компонентів транспортних засобів та інформаційних технологій.

Олександр Тіщенко повідомив , що виробничі потужності нового виробництва на території м. Вінниці розташовані на 15 тис. кв. м території  ДП «45 Експериментальний механічний завод». Сьогодні готова перша секція всього приміщення, проте обладнання з Румунії вже почало надходити. На його монтаж та підготовку до роботи потрібно трохи більше тижня. Тож уже з початку жовтня у тестовому режимі завод вироблятиме електрокабельну продукцію для автомобілів «Мерседес»: кабелі, шнури та джгути для різних частин автомобіля — дверей, сидінь, даху тощо. Понад 200 робітників завершують 3-місячне стажування на подібному підприємстві «Карпити» в Івано-Франківську і вже через тиждень готові приступити до виробництва. Робота буде організована у три зміни. Їдальня, душові, туалетні кімнати уже готові. Також буде здійснюватись підвіз робітників.

«Нa 1 січня 2018 року плануємо задіяти 740 прaцівників,  а нa кінець 2018-го -  більше 2 тисяч. Ми нaбирaємо персонaл тільки серед вінничaн, є лише декількa вузькопрофільних спеціaлістів, яких  зaпросили з інших регіонів», - підкреслив Олексaндр Тіщенко.

Ремонт другої і третьої секції планують завершити до середини жовтня, тож поки ведуться завершальні роботи в цехах підприємства, готова продукція буде відправлятися в Румунію, а звідти вона вже надходитиме на конвеєри Mercedes-Benz.

Загальна сума інвестицій складатиме близько 10 млн. євро.

Спілкуючись із представниками ЗМІ, голова облдержадміністрації Валерій Коровій наголосив, що  ідея проекту полягала в тому, щоб 30 % робітників т. з. «сірого ринку» могли офіційно працевлаштуватись і отримувати достойну заробітну плату (для кваліфікованих працівників мінімальна заробітна плата очікується на рівні 7 100 гривень, найбільш низькооплачувана  - 5 600 гривень).

«Специфіка цього виробництва полягає в тому, що не потрібно витрачати багато часу на підготовку працівників, їх оволодіння спеціальністю,- зазначив очільник області.- Наше прохання до компанії «Delphi» у переговорному процесі полягало у створенні максимальної кількості робочих місць та забезпечення заробітної плати на 20-30% вищої, ніж є середня на ринку праці м. Вінниці. Це зіграло дуже  велику роль у зростанні  зарплат на інших вінницьких великих підприємствах».

Валерій Коровій також пояснив : «Використовуючи інфраструктуру вже діючих підприємств  (браунфілд) можна набагато швидше розгортати виробництво,ніж на нових грінфілд – площадках. Це надзвичайно цінний досвід для вирішення питань, які стоять перед м. Вінниця по розвитку таких територій, відповідно до Генерального плану розвитку міста до 2020року».