Президент Петро Порошенко під час відвідання Військової академії «Вест-Пойнт» наголосив, що Україна бореться і за свою землю, і за свободу всього світу.

«Весь світ з нами і ми маємо ефективний інструмент – санкції проти російської економіки», - зауважив Глава держави, відповідаючи на питання учасників зустрічі. Він наголосив, що санкції проти Росії є інструментом, який примушує її сісти за стіл переговорів. Петро Порошенко розповів про розпочаті перемовини щодо миротворчої місії ООН на Донбасі.

«Росія нелегальною анексією Криму і агресією на Сході моєї країни повністю зруйнувала післявоєнну світову безпеку, яка базувалася на Раді безпеки ООН. Оскільки один із постійних членів Радбезу, який має право вето, став агресором. Тому ми маємо вирішити, як реформувати світову систему безпеки», - зазначив він. За словами Президента, найбільш ефективним інструментом на сьогоднішній день залишається НАТО.

Глава держави також нагадав, що у 1994 році Україна відмовилась від третього за потужністю ядерного потенціалу, отримавши гарантії безпеки від країн Будапештського меморандуму, який мав забезпечити безпеку, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Його підписали низка країн, в тому числі США.

«Натомість, ми зараз маємо доводити, що система нерозповсюдження масової зброї мала би працювати. В інакшому випадку щороку виникатимуть нові Північні Кореї», - наголосив Петро Порошенко, відзначивши важливість трансатлантичної єдності та солідарності з Україною.