Сьогодні,18 вересня, в урочистостях  з нагоди відкриття  на базі аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Вінницькій області нової пожежно-рятувальної частини взяли участь Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій, генерал-лейтенант служби цивільного захисту Микола Чечоткін, начальник ГУ ДСНС України у Вінницькій області, полковник служби цивільного захисту Руслан Шевчук, голова громади с. Якушинці  Василь Романюк.

«Сьогодні насправді знакова подія ,- зазначив у  вітальному слові  голова облдержадміністрації Валерій Коровій,– ми робимо ще один крок в напрямку реалізації комплексної програми, спрямованої на забезпечення безпеки наших людей. У святковий день, коли ми відзначаємо День рятівника, варто пам’ятати,що ми живемо у час великих змін та викликів, але разом з тим – це час нових можливостей і прагнень по-новому дивитись у завтрашній день. Питання безпеки наших громадян є надзвичайно відповідальним. Тож користуючись нагодою, хочу подякувати керівникам ГУ ДСНС України у Вінницькій області  та Якушинецькій громаді за підтримку, в тому числі і матеріальну, в створенні на території с. Якушинці пожежно-рятувального загону та сучасного, добре оснащеного пожежного депо».

Вітаючи особовий склад пожежно-рятувальної частини та жителів  Якушинецької ОТГ, присутніх на урочистостях, Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій  зазначив: «Відкриття цієї частини дасть змогу підвищити рівень оперативного реагування на надзвичайні ситуації та в цілому буде впливати на можливість збереження життя і здоров’я людей. Цей підрозділ буде виконувати завдання по ліквідації пожеж та надзвичайних ситуацій,  які можуть виникнути в Якушинецькій  об’єднаній територіальній громаді ,до складу якої входять 7 населених пунктів. Впевнений, що новостворений загін із честю впорається із поставленими завданнями. Це наш обов’язок»,- підкреслив Микола Чечоткін.

Група пожежно-рятувальних робіт АРЗ СП дозволить бійцям ДСНС швидше прибувати на виклики, адже раніше під час пожеж на виклики у північній частині Вінницького району виїжджали машини з підрозділів обласного центру. У складі новоствореного підрозділу нестимуть службу 17 рятувальників -  4 караули, на озброєнні яких знаходитиметься два спеціальних автомобілі. Територіально це дасть змогу обслуговувати  сім сіл Якушинецької ОТГ та інші населені пункти.

Загальна вартість будівельно-ремонтних робіт підрозділу склала близько 700 тисяч гривень, з яких 200 тисяч було виділено Якушинецькою об’єднаною територіальною громадою.

Після урочистої частини високопосадовці оглянули  частину будівель, що були спеціально переобладнані, оснащені, в т. ч. і за кошти Якушинецької територіальної громади та забезпечують необхідні умови для розміщення  і утримування техніки та виконання  рятувальниками службових обов’язків.

З нагоди професійного свята біля Вінницького обласного українського академічного музично-драматичного театру імені Садовського керівники області та міста  передали ГУ ДСНС у Вінницькій області два аварійно-рятувальних автомобілі та  апарати захисту органів дихання та зору на стисненому повітрі для рятувальників. 

Техніка була придбана  за кошти обласного та міського бюджетів, загальною вартістю майже 5 млн. гривень. 

Керівники області констатували, що Вінниця та  Вінницька область – один з кращих регіонів України щодо роботи рятувальників. В свою чергу головний рятувальник країни зазначив: «Мені надзвичайно приємно бути тут. Хочу висловити глибокі слова вдячності керівництву області та міста за підтримку нашої служби. Сьогодні це досить важливо і ці два автомобілі значно підвищать ефективність роботи наших підрозділів, що в цілому вплине на те, що ми будемо вчасно приїжджати та рятувати».

Після офіційних привітань керівництво ДСНС, області та міста разом оглянули придбану  спецтехніку, аби перевірити її комплектацію, яка одразу з площі вирушила на бойове чергування у Державні пожежно-рятувальні частини.