Україна зацікавлена у посиленні співпраці з Естонією та розраховує на підтримку Таллінна в питанні подальшої економічної інтеграції України з ЄС. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсманпід час зустрічі з Міністром закордонних справ Естонії Свеном Міксером.

Естонія головує в Раді ЄС у другому півріччі поточного року, і українське питання входить до порядку денного Ради.

«Ми високо цінуємо підтримку та позицію Естонії по Україні. Ми вітаємо ваше головування в Раді ЄС, це дуже важливо для України, - сказав Володимир Гройсман. – Хочу побажати аби ваше головування було успішним. А наша співпраця з ЄС, яка має стратегічне значення, поглиблювалася».   

У свою чергу Свен Міксер підкреслив, що Україна та Естонія мають успішну історію та активний порядок денний співпраці. «Ми зацікавлені у реалізації спільних проектів в сфері електронного урядування, в секторі освіти та безпеки. І для нас так само важливо розкрити потенціал Угоди про Асоціацію з ЄС, оскільки йдеться про відкриття ринків та ріст взаємної торгівлі», - сказав міністр.

Глава Уряду України повідомив, що інтеграція України до спільного політичного та економічного простору з ЄС – є стратегічною метою Уряду. І наразі ведеться робота зі створення інноваційного інструменту моніторингу імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС -   так званого «Пульсу Угоди».  На порядку денному також -  виконання умов отримання макрофінансової допомоги від ЄС, взаємодія в енергетичній сфері, зокрема щодо фінансування Фонду енергоефективності, модернізації газотранспортної системи України та подальшому реформуванні національного енергохолдингу «Нафтогаз України».  Не менш важлива допомога ЄС в соціальній адаптації та реінтеграції вимушено переміщених осіб, а також запуск програми підтримки ЄС для відновлення Донбасу.

Під час зустрічі Володимир Гройсман подякував Уряду Естонії за рішучу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, підтримку політики санкцій проти агресора, а також надання Україні гуманітарної, фінансової та технічної допомоги.  Київ буде також вдячний за спільну позицію по блокуванню небезпечних енерегопроектів, зокрема з будівництва газопроводу "Північний потік 2".

«Ми зацікавлені у перейманні досвіду Естонії в галузі реформ, зокрема, у політичній, правовій, економічній, фінансовій, митно-податковій сферах та у галузі електронного урядування. Ми також говоримо про інтерес до спільних інвестиційних проектів», - сказав Володимир Гройсман.

Довідково

 За 6 місяців поточного року взаємна торгівля товарами та послугами між Україною та Естонією зросла на третину і становить  144,2 млн дол. США. Станом на кінець першого кварталу поточного року обсяг інвестицій в економіку України становив 223,1 млн дол. США.  Кошти вкладені здебільшого в промислові проекти.

У структурі експорту українських товарів до Естонії переважають поставки електричних машин (27,3%), чорних металів (11,2%), жирів та олії (11,1%), деревини і виробів з деревини (8,1%) та готових продуктів із зерна (6,6%). У структурі імпорту з Естонії домінують поставки екстрактів дубильних (18,0%), риби і ракоподібних (17,4%), реакторів ядерних, котлів, машин (7,8%), палива мінерального, нафти і продуктів її перегонки (6,1%), електричних машин (6,1%).