Сьогодні, під головування першого заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Гижка відбулось розширене засідання обласного оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель та збіжжя, завдання якого забезпечити захист аграріїв від спроб рейдерських захоплень землі або збіжжя.

До участі у засіданні долучились представники правоохоронних органів, прокуратури, державної фіскальної служби, державних органів виконавчої влади та державні реєстратори з усіх районів області.

В ході засідання  обговорили низку заходів щодо упередження рейдерського захоплення землі та про встановлення  посиленого контролю за діями реєстраторів.

«Кожного тижня виявляються нові факти рейдерського захоплення земель, адже аграрний бізнес на сьогоднішній день є дуже привабливим і прибутковим, а тому багато структур мають бажання зайти в цей сегмент бізнесу. Це призводить до зловживання недоліками законодавства і неправомірно укладаються договори  оренди. Я хочу наголосити, що всі подібні випадки будуть присікатись і ми будемо працювати на попередження подібних порушень. Низка матеріалів, щодо порушень законодавства в сфері реєстрації договорів оренди вже передані до правоохоронних органів і ведуться слідчі дії. Окрім того, підписано розпорядження головою обласної державної адміністрації, яке стосується діяльності державних реєстраторів при райдержадміністраціях. Відповідно до даного розпорядження державні реєстратори зобов’язані повідомляти голову РДА відносно всіх випадків екстериторіальності. Також, хочу наголосити, що земельні паї -  це власність громадян України і лише люди, на власний розсуд, вирішують кому і як здавати в оренду свій пай і здійснюватись це має виключно в межах чинного законодавства. З огляду на ситуацію, що склалась, закликаю всіх налаштуватись на серйозну і плідну роботу, адже на період 2017-2018 років припадає 30% від загальної кількості договорів оренди пайових земель, які мають бути укладені, переукладені чи продовжені. А це в свою чергу може спровокувати значну хвилю порушень законодавства в даній галузі і спекуляцій», - зазначив Андрій Гижко.

Також на засіданні були заслухані приклади випадків рейдерських захоплень, які трапились за останній час на території області.

Підводячи підсумки наради, Андрій Гижко наголосив, що в першу чергу, відповідальність за недопущення подібних правопорушень покладається на державних реєстраторів. Посадовець закликав фахово і з великою відповідальністю  виконувати  покладені на них обов’язки.