Президент Петро Порошенко наголошує, що  інцидент на прикордонному пункті  Шегині, де позбавлений громадянства України Міхеїл Саакашвілі у силовий спосіб перетнув державний кордон, має бути оцінений виключно у правовий спосіб. Про це Президент сказав на прохання журналістів висловити позицію щодо цього інциденту.

«На мою думку, цей інцидент не потребує жодних політичних коментарів. Ми маємо коментувати і будемо коментувати (цю ситуацію – ред.) виключно у правовому полі», - підкреслив Президент.

Глава держави нагадав, що 26 липня видав Указ, яким припинив його громадянство на підставі подання Державної міграційної служби, в якому чітко були викладені перевірені факти фальсифікації і надання недостовірної інформації при отриманні ним громадянства.

«Президент не може прийняти жодного іншого рішення, бо це була б злочинна бездіяльність, якщо  ми пропускаємо ці факти без реагування», - підкреслив він.

За словами Президента, у будь-якій правовій державі особа має право оскаржити будь-який нормативний акт у адміністративному суді, в даному випадку це Вищий адміністративний суд України. «Я як Президент виконаю будь-яке рішення суду. Не подобається рішення українських судів, є Європейський суд з прав людини. Це – правова площина», - наголосив Петро Порошенко.

Він зазначив, що з моменту підписання Указу про припинення громадянства пана Саакашвілі ніхто до суду не звертався. «Замість цього скоєний злочин. Бо є конституційний принцип недоторканості державного кордону. Це питання національної безпеки держави», - зауважив Президент.

«Мені  байдуже, хто порушує державний кордон – чи бойовики на сході, чи політикани на заході. Має бути абсолютно чітка правова і юридична відповідальність», - заявив Петро Порошенко.

«Я вважаю, що  наші прикордонники, які найкращим чином зарекомендували себе під час антитерористичної операції, вчинили правильно, не застосувавши зброю, на застосування якої вони мали повне право. Не дали розбурхати пожежу, конфлікт в середині країни, чого власне кажучи ці політикани добивались», - також наголосив Президент.

Глава держави підкреслив, що зараз цією справою мають займатись правоохоронні органи і вони почали діяти. «Залишимо політику – політикам, а  злочини – правоохоронцям, прокуратурі і суду. Це норми і формат, у яких має діяти правова держава»,- зазначив він.

«Я сподіваюсь, що цей пан в належний час буде так само і з таким же завзяттям пробиватись у Грузію, як він намагався потрапити в Україну», - додав Президент.