Україна та Франція поглиблюють стратегічне співробітництво і готові надати нового поштовху розвитку спільних інвестиційних проектів та  енергетичних програм. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з делегацією Сенату Франції.  

«Наша зустріч – чергова можливість почути одне одного. І хочу подякувати Франції за всебічну підтримку України в цей непростий час», - сказав Володимир Гройсман.    

Глава Уряду поінформував співрозмовників про ситуацію на Сході держави і підкреслив важливість об’єднання зусиль заради встановлення миру в регіоні – у тому числі шляхом продовження політики санкцій проти агресора.

«Я дякую за ваше рішення відвідати Донбас. Важливо на власні очі побачити, що саме там відбувається. І нам дуже важливо внести питання миротворчої місії в порядок денний роботи Генеральної асамблеї ООН, яка невдовзі розпочне роботу. Ми маємо врегулювати ситуацію та приборкати російську агресію», - сказав Володимир Гройсман.

У свою чергу голова Групи дружби «Франція – Україна» Сенату Франції Ерве Море підкреслив, що Франція  завжди  стояла на позиціях підтримки й дружби з Україною. «Ми стоїмо на принципах непорушності державних кордонів України. І ми висловлюємо підтримку у вашому протистоянні з агресором», - сказав парламентар.

Під час розмови Прем’єр-міністр України звернув увагу, що попри агресію та гібридну війну проти України, наша держава демонструє суттєві економічні здобутки та планує проведення масштабних реформ.

«У нас багато викликів і необхідно робити зміни в різних сферах. Нам дуже багато треба зробити», - сказав Володимир Гройсман.

Його думку поділив і Ерве Море. «Реформування в Україні стає масштабним. Але найбільш важливо те, що відбувається воно під час військового протистояння»,- відзначив представник Сенату Франції.     

У цьому контексті сторони відзначили, що  економічне зростання України стало запорукою пожвавлення двосторонніх відносин з Францією. Так, за перше півріччя товарообіг між державами зріс на 15% і перевищив 1,1 млрд дол. На фінальному етапі знаходяться такі важливі інвестиційні проекти, як будівництво спільно з французькими партнерами перевантажувального зернового комплексу в Одеському морському торговельному порту, заводу з переробки твердих побутових відходів у Львові. Всебічне сприяння отримала пропозиція французького енергетичного гіганта Engie» («Енжі»), який є постачальником природного газу в Україну, побудувати сонячну електростанцію в Чорнобилі.   

«Рівень економічної співпраці доволі високий. Ми можемо говорити про поступове створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні. І ми вдячні за увагу французького бізнесу до України, - сказав Володимир Гройсман. – В незалежності від політичного полюсу, ми хочемо миру і розвитку для наших народів».   

Співрозмовники згадали досвід проведення українсько-французького форуму в Парижі минулої осені, і погодилися, що такий формат співпраці є ефективним, оскільки базується на прямих контактах ділових кіл та влади, а отже сприяє швидкому ухваленню взаємовигідних рішень.   

Сторони також відзначили значний прогрес у сфері культури, зокрема кінематографу та реалізації спільних кінопроектів, і освіти. Київ вже запропонував французьким колегам проект міжурядової угоди про взаємне визнання дипломів і сподівається провести перше робоче засідання українських та французьких експертів з цього питання у Києві в найближчі місяці.  

Довідково

За результатами 1 півріччя 2017 р. загальний товарообіг між Україною та Францією зріс на 15,2% та досяг 1125,1 млн дол. США. Основними статтями українського експорту до Франції є:  жири та олії тваринного або рослинного походження, насіння та плоди олійних рослин, залишки і відходи харчової промисловості, одяг та текстиль. Основу французького товарного імпорту до України складають: мінеральні палива, хімічна продукція, засоби наземного транспорту (крім залізничного), фармацевтичні товари, ядерні реактори, котли та машини.

За обсягом прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку України, Франція посідає восьме місце серед інших країн з показником у 1334,1 млн дол. США. Це 3,4% від загального обсягу інвестицій, залучених в економіку нашої держави на звітну дату. З початку року обсяг французьких інвестицій в українську економіку збільшився на 3,1%. Французький капітал працює в таких сферах, як: фінансова та страхова діяльність, оптова та роздрібна торгівля, промисловість.